Saboterat konstverk är tillbaka – nu i ny tappning

Tidigare i juli försvann ett konstverk från den offentliga utställningen i Slite. Nu har konstnären använt sig av de upphittade delarna och återställt installationen.

Tidigare hängde det en spegel i trädet. Spegeln är förstörd, men ramen är återfunnen. I ramen har konstnären istället målat.

Tidigare hängde det en spegel i trädet. Spegeln är förstörd, men ramen är återfunnen. I ramen har konstnären istället målat.

Foto:

Slite2023-07-14 09:10

Längst med promenadslingan vid havet i Slite stals ett av de 20 konstverken som placerats ut i naturen. Verket bestod av en stol som var placerad framför en spegel. Installationen hette "Samtal", där tanken var att den som promenerade förbi kunde sitta i stolen, i lugn och ro, och samtala med sig själv i spegeln. 

undefined
Den tidigare installationen var en hel spegel och en vit stol.

Men både stolen och spegeln försvann. Händelsen polisanmäldes, men ingen har misstänkts för brottet. Konstnären Mia Grönkvist-Olsson förklarade att hon inte kände sig utpekad eller utsatt. Däremot tycker hon att det är tråkigt att det finns folk som vill förstöra. 

Nu är spegelramen återfunnen och intakt. Stolen är fortfarande borta. Några dagar efter stölden valde Mia Grönkvist-Olsson att reagera, genom att inspireras av händelsen och återskapa installationen – med några justeringar. 

 – Det blev ett tomt hål i det hela, och jag tänkte att ingen ska få förstöra helheten i utställningen, säger konstnären och fortsätter: 

– När ramen kom tillbaka tänkte jag att verket kunde få berätta en annan historia. Nu heter installationen istället "kontemplation". Det blev fint, säger Mia Grönkvist-Olsson. 

I den förstörda spegeln kan vi nu istället se en målning av konstnären själv. 

undefined
Mia Grönkvist-Olsson har nu ersatt installationer, med vissa justeringar.

Konstutställningen är nu återställd och intakt. 

– Här ger vi oss inte så lätt! säger Mia Grönkvist-Olsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om