Svårt att bygga billiga lägenheter i nuläget

Under tisdagen berättade Gotlandshems styrelse att de kommer pausa projektet Ejdern. Men nya lägenheter behövs i Slite.

Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland menar att nya lägenheter behövs både i Slite, Fårösund, Klintehamn och Hemse. Men när de lägenheterna blir verklighet är svårt att sia.

Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland menar att nya lägenheter behövs både i Slite, Fårösund, Klintehamn och Hemse. Men när de lägenheterna blir verklighet är svårt att sia.

Foto: David Skoog

Slite2019-10-25 15:02

Projektet Ejdern är ett tänkt lägenhetsbygge i Slite. I nuläget är projektet pausat i fyra veckor till nästa styrelsemöte i Gotlandshem. Om projektet inte skulle komma igång igen, och det inte skulle bli några nya lägenheter i Slite kan hyresläget på ön påverkas.

– Det påverkar ju för de hade absolut fått hyresgäster till de lägenheter de tänkt bygga, säger Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland.

Han tror att Gotlandshem har svårt att hitta ekonomi i bygget av de 15 - 20 lägenheterna. På den tomt man tänkt bygga får som högst tvåvåningshus uppföras vilket påverkar lönsamheten i bygget.

– Om jag har förstått det rätt så pausar man för att man inte fått ekonomin att gå ihop. Man bygger tvåvåningshus och där är det oftast ingen större ekonomi, säger Stefan Uddebrant.

Om byggnadskostnaden blir för hög, skulle hyrorna behöva vara höga för att täcka investeringen. Och även om man skulle få ner byggnadskostnaderna så att det blir lönsamt att bygga skulle det ändå inte gynna de som behöver det mest.

– I Slite är jag övertygad om att det inte kommer bli något billigt om det byggs. Man bygger för en viss klick, inte för alla, säger Stefan Uddebrant.

Utöver Slite skulle lägenheter behövas både i Klintehamn, Hemse och Fårösund. Men även där kommer hyresvärdarna behöva tampas med ekonomin.

– Byggnadsmarknaden är ganska övermättad just nu, så de kan lägga vilket bud som helst. Det som byggs idag byggs för höga kostnader.

Karta: Ejdern 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!