Tankenötter lättar upp tillvaron i karantän

Tankenötter har blivit ett populärt tidsfördriv för äldre i karantän – särskilt som den som vinner får en timme med social samvaro.

Hemtjänstbesöken är den enda fysiska samvaro Bertil Larsson, 95, har haft den senaste månaden. Anette Andersson och Cedda Cederlund försöker lätta upp tillvaron, bland annat med knepiga tankenötter.

Hemtjänstbesöken är den enda fysiska samvaro Bertil Larsson, 95, har haft den senaste månaden. Anette Andersson och Cedda Cederlund försöker lätta upp tillvaron, bland annat med knepiga tankenötter.

Foto: Henrik Radhe

Slite2020-04-16 07:03

Vägen ur krisen

En månad har gått sedan äldre sattes i karantän. Det har Bertil Larsson, 95 år, märkt. Påsken blev lite ensam. En dotter lämnade en blomma, men stannade i dörren med tanke på risken att smitta.

– Vi har inte setts sedan coronasmittan bröt ut, säger han.

Bertil saknar samvaron på Kupan, dit han brukar gå på torsdagar för att prata och ta sig en räkmacka. Promenaden till affären som han uppskattade mycket är också inställd, eftersom hemtjänsten inte följer med längre. Nu är den enda fysiska samvaron besöken i av ”flickorna” som han kallar hemtjänstens personal från Primula.

– Nu får flickorna hämta räkmackan, och så sitter vi här hemma och pratar, säger Bertil som ändå längtar efter samtalen med de äldre på Kupan.

För att lätta upp tillvaron kommer hemtjänsten inte bara för att hjälpa till med vardagssysslorna. Sedan några veckor tillbaka har de även med sig ”tankenötter”, kluriga uppgifter som kan sysselsätta de äldre en tid. 

– Det har blivit mycket uppskattat. Vi får in många svar, säger Primulas vd Anette Andersson och tillägger att bolaget svarar för hemtjänst åt 71 brukare på norra Gotland och i Visby.

För att bryta isoleringen får vinnaren en timme social samvaro. Fika i trädgården och en bilutflykt har två tidigare vinnare önskat.

– Jag får snart ut hammocken, så det blir nog en timme med fika i trädgården om jag vinner, säger Bertil Larsson.

Vid Primula sätter virussmittan sin prägel på arbetet. Bolaget var tidigt ute med rekommendationer till personalen.

– Vi köpte handsprit och hygienartiklar redan innan smittan kommit till Sverige. Alla anställda ska stanna hemma om de känner minsta symptom. Det påverkar oss mycket, men hittills har vi inte dragit ner på verksamheten, säger Anette Andersson som berättar att det finns en lista där städning och tvättning står överst bland det som kan komma att dras in om det krävs.

Några brukare har minskat antalet besök, och byter ut tillsyn i hemmet mot en telefonkontakt. Och några av de som hemtjänsten tar med på promenad vill att man stämmer träff utomhus.

Det ska tilläggas att för Bertil Larsson är det främst den fysiska kontakten som påverkats av karantänen. Som driftchef vid Geab var han en av de första att börja med datorer, så barn och barnbarn håller han sedan länge kontakt med via Skype, Facebook och Facetime.

– Den där är bra att ha, säger han och pekar på surfplattan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!