70-åriga Sliteteatern i stort behov av ansiktslyft

Underhållet av Sliteteatern är så eftersatt att de får nobben av stora föreställningar. Nu kräver Slites ideella krafter att fastighetsägaren Region Gotland åtgärdar problemen – som har påpekats i åratal.

Endast "ATERN" lyser upp när Sliteteatern-skylten tänds. Det är dags för regionen att ta sitt ansvar, tycker Maria Larsson, Nordret scen och film, Lasse Olsson och Lena Björk, Slite biografförening, och Göran Radhe, Nordret scen och film.

Endast "ATERN" lyser upp när Sliteteatern-skylten tänds. Det är dags för regionen att ta sitt ansvar, tycker Maria Larsson, Nordret scen och film, Lasse Olsson och Lena Björk, Slite biografförening, och Göran Radhe, Nordret scen och film.

Foto: Henrik Lindstedt

Slite2024-04-27 17:30

Sliten. Så kan man nog beskriva den regionägda Sliteteatern som efter 70 år är i stort behov av upprustning. Golv och stolar är trasiga, ljustekniken är bristfällig och någon ljudanläggning existerar inte.

– Vi får åka och låna det av PA-kompaniet, säger Göran Radhe från föreningen Nordret scen och film, som själv hämtar utrustningen från Visby och rattar spakarna för att hålla nere kostnaderna. 

undefined
"Riksteatern blir inte glada när de ser det här", säger Göran Radhe när han visar upp elektroniken intill scenen. "Det är aldrig säkert att ljuset funkar, man får testa olika kopplingar.
undefined
Kulturskolan dansar inte längre på Sliteteatern på grund av flisorna i scengolvet.

Han visar runt i lokalerna tillsammans med Maria Larsson, från Nordret scen och film, och Lena Björk och Lasse Olsson, från Slite biografförening. Sedan 2016, då toaletterna tillgänglighetsanpassades, har de krävt att regionen åtgärdar övriga brister. 

På regionstyrelsens möte i veckan var situationen uppe på bordet, men endast som ett informationsärende. 

– Det är ganska bedrövligt. Först i slutet av året ska de avgöra vad som är kontinuerligt underhåll och vad som är investeringar. Det borde de redan veta, det är ju de som är fastighetsägare, säger Maria Larsson. 

undefined
De gamla stolarna är vackra, men bortom räddning, enligt föreningarna. De har själva slagit sig ner i Borgens gamla stolar, som de fick som gåva.

Föreningarna har gjort en del av arbetet med att kartlägga bristerna och komma med förslag på åtgärder. Bland annat har de sett ut nya stolar, men trots påtryckningar sedan 2020 har ingenting hänt. 

Lena Björk vickar ner en av originalstolarna för att visa hur trasig den är.

– När vi fyller salongen är det väldigt nervöst, för det händer att stolar brakar, säger hon.  

Det finns mer moderna stolar i de bakre raderna, men de är en gåva från Borgen efter förarbete av biografföreningen, är Lena Björk noga med att poängtera. 

undefined
Riksteatern ger ofta Sliteteatern nobben, eftersom lingångarna gör scenen mindre än vad den egentligen är.
undefined
Det är viktigt att hålla koll på stöttorna som håller uppe luckan mellan scengolvet och orkesterdiket. "Uppifrån ser man inte om de sitter i och om de dras ur så rasar man ner", säger han.

För teatern är det kanske största problemet lingångarna, alltså de vajrar som sitter ovanför scenen för att lyfta ljus och dekor. De är för få och för korta. Scenen tillåter egentligen 40 procent större spelyta, förklarar de. 

– Då skulle vi kunna få hit större och roligare föreställningar, så att vi kan locka mer publik. Som det är nu får vi nej varje gång. Vi försökte få hit Ellen Babić, men den fick Rondo i stället, och vi försökte få hit en föreställning med Marianne Mörck och det gick inte heller, säger Maria Larsson. 

Ytterligare ett problem finns under deras fötter: scengolvet. 

– Kulturskolan dansar inte på den här scenen längre, eftersom det är så mycket flisor i golvet, säger Lena Björk.

undefined
Sliteteatern invigdes 1954, efter investeringar av cementfabriken. På scen under premiärföreställningen stod bland annat Sven Wollter. Sedan dess har huset byggts till på höger sida, där biblioteket håller till.
undefined
Stiliga uniformer smyckar väggen i logegången.

Oskar Lindster (S) är ordförande i regionstyrelsens kultur- och fritidsberedning. Han håller med om att underhållet är eftersatt.

– Vi äger inte så många teatrar, så det har behövts lite specialkompetens för att hitta de bästa lösningarna. Det är därför det har dragit ut på tiden, säger han. 

I slutet av året ska en plan för upprustningen av teatern presenteras, som också ska reda ut vad som ska ses som underhåll och vad som är investeringar. 

Hyresgästerna har själva behövt ligga på för att få regionen att göra det som kan räknas till vanligt underhåll. Är det rimligt? 

– Jag förstår ju föreningarna, helt klart. Det här är något som vi accelererade när vi tog över kultur- och fritidsberedningen. Så vi ser behovet. Men det är klart man kan önska att vi hade kommit längre än vad vi har gjort, säger Oscar Lindster. 

Vad betyder Sliteteatern för kulturen på norra Gotland? 

– Jättemycket. Det handlar ju om möjligheten att få hit de uppsättningar som man önskar. Klart vi behöver ha en fungerande teater på norra Gotland.

undefined
70-åriga Sliteteatern är en av Gotlands största teaterscener.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!