Mellqvist om Cementa-undantaget: "Ren kattskit"

Regeringen kör över Lagrådet och går vidare med lagändringen som ska möjliggöra fortsatt stenbrytning i Slite. Öns tidigare lagman Mikael Mellqvist är kritisk. "Politikerna behandlar grundlagen som en prydnad."

"Svenska politiker tycker i allmänhet att det här med grundlagen inte är så viktigt", säger den tidigare lagmannen Mikael Mellqvist.

"Svenska politiker tycker i allmänhet att det här med grundlagen inte är så viktigt", säger den tidigare lagmannen Mikael Mellqvist.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Slite2021-09-21 20:44

Om Cementa inte får förlängt brytningstillstånd kan krisen vänta runt hörnet. Det var budskapet från näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) under den pressträff som gavs under tisdagsförmiddagen. Trots protester från Lagrådet väljer man därför att bolla vidare förslaget om en tillfällig lagändring till riksdagen.

Mikael Mellqvist, fram till 2020 lagman och därmed högsta hönset på Gotlands tingsrätt, har följt historien med växande frustration.

– Jag skrev ett eget remissvar där jag konstaterade precis samma saker som Lagrådet, det vill säga att det här (lagändringen) strider mot grundlagen på flera sätt. Vad gäller sakfrågan, själva brytningen och dess påverkan på miljön, saknar jag de kunskaper som krävs för att uttala sig. Men juridiken kan jag, och jag måste säga att det på den punkten har ärendet hanterats mycket illa från början till slut. Det är kattskit, helt enkelt.

Invändningarna från Lagrådet, dem som Mellqvist stämmer in i, går bland annat ut på att lagändringen i praktiken bara gäller ett företag – vilket kan skada tilltron till rättssystemet.

– Att regeringen skulle strunta i Lagrådet var för mig ändå väntat, säger Mikael Mellqvist.

Utveckla!

– Svenska politiker tycker i allmänhet att det här med grundlagen inte är så viktigt. Eller, det är viktigt i Polen och Ungern, tycker man, men inte här i Sverige. Men det vågar de inte säga öppet. Det vore renhårigare om man sa ärligt som det var: Det här är inte förenligt med grundlagen, men vi gör det ändå.

Mikael Mellqvist understryker att detta förhållningssätt, enligt hans mening, inte är unikt för den nu sittande regeringen.

– Jag tror att förklaringen hittas i historien. Sverige är ett land som levt i fred och välstånd under lång tid. Vi har inte behövt kämpa för demokratiska fri- och rättigheter som i andra länder. Dessutom är vi bra på att komma överens och hitta kompromisser. Gott så, men det leder till att grundlagen ses som en prydnad, lite som kungen. Det blir liksom aldrig skarpt läge när dessa frågor diskuteras.

Vilka konsekvenser kan detta få på sikt?

– Så länge det är frid i landet är kanske ingen större skada skedd. Men ponera att regeringen i framtiden domineras av krafter som är mindre demokratiskt sinnade. Genom att ta lätt på grundlagen krattar man manegen för inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Den som vill vidta den sortens åtgärder kan då hänvisa till tidigare exempel, som den här lagändringen. Så i ett längre perspektiv är detta agerande mycket illavarslande, säger Mikael Mellqvist.

Föga förvånande hörs andra tongångar från Slite efter tisdagens besked. Cementa och Heidelberg Cement lämnar följande kommentar i ett pressmeddelande:   

– Vi välkomnar regeringens snabba agerande i den här situationen. Om riksdagen väljer att rösta igenom den föreslagna lagändringen så ges nu bättre förutsättningar att skapa en brygga tills att ett längre tillstånd är på plats, och därmed minska risken för cementbrist i närtid. Det bygger dock på att det begränsade tillståndet i sin tur inte blir tidsmässigt för snävt, utan kan sträcka sig över de närmaste åren, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och Heidelberg Cement norra Europa.

Bakgrund

I juli avslog mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om fortsatt brytning på Filehajdar och Västra brottet. Anledningen var bristande miljökonsekvensbeskrivning. 

Näringslivet varnade kort därpå för akut cementbrist som skulle för ödesdigra konsekvenser. Som ett svar presenterade regeringen under sommaren en proposition om en tillfällig lagändring som skulle möjliggöra fortsatt brytning. Denna kritiserades av lagrådet, den myndighet som ska granska lagförslag som ska upp i riksdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!