Svensk industri släpper ut lika mycket koldioxid som alla landets transporter tillsammans. Mest släpper SSAB ut, hack i häl av Cementa. På tionde plats ligger SMA Mineral och på femtonde följer Nordkalk.
– Att vi har en klimatutmaning är ingen nyhet. Men vi har inlett en omställningsprocess, svensk cementindustri ligger i framkant när det gäller miljö och klimatarbete, säger Karin Comstedt Webb som är hållbarhetschef på Cementa och Heidelberg Cement norra Europa.
Enligt Cementas egna uppgifter släppte företaget ut 1,9 miljoner ton koldioxid 2020. Det innebär att utsläppen ändå minskat med 7,5 procent per producerat ton sen 2010. Bland annat för att Cementa stängt en fabrik på Öland med sämre klimatprestanda. Men nu höjs ambitionerna och tanken är att anläggningen i Slite ska bli världens första klimatneutrala cementfabrik 2030. För att nå målet hoppas man få tillstånd att bygga en koldioxidavskiljare som i stort sett ska kunna fånga in hela fabrikens utsläpp.
– Vi vet att vi har stora möjligheter att åtgärda utsläppen. Flaskhalsarna är tillståndsprocesser och elnätsutbyggnaden. Vi behöver långsiktigt tillstånd om satsningarna ska bli verklighet. Får vi det inom rimlig tid så kan vi trycka på startknappen för anläggningen 2030, säger Karin Comstedt Webb.
När och om anläggningen för koldioxidavskiljning står färdig kommer den fånga upp 1,8 miljoner ton årligen. Koldioxiden transporteras med båt till platser där den lagras i berggrunden. Lagringsplatserna ligger ofta flera kilometer ner i berget och underhavsytan. Där omvandlas den till mineral i en helt naturlig process. Sådana lagringsplatser byggs nu ut i Nordsjön.
– Det är en fullt ut känd teknik. Lagringen har skett i decennier. Med hjälp av koldioxidavskiljning kan vi kapa över tre procent av Sveriges samlade utsläpp, säger Karin Comstedt Webb.
För att genomföra jättesatsningen som ligger på miljardbelopp krävs enligt Cement en väsentlig uppgradering av elnätet både till och från Gotland. Fabriken i Slite beräknas nämligen femdubbla sin elförbrukning. Därtill krävs nytt miljötillstånd för fabriken.
– Den formella processen ska inledas 2023. Så besluten om miljötillstånd får inte dra ut för länge på tiden. Senast 2026 behöver vi ett besked för att vi ska kunna fatta ett investeringsbeslut, säger Karin Comstedt Webb.