Tropiskt slagregn stängde banan i Slite

Medan solen sken i grannsocknarna öppnade sig himlen över golfbanan i Slite. Spelarna rusade inomhus och över 100 millimeter regn tvingade banchefen att stänga.

Regnet stängde banan hos Slite golfklubb.

Regnet stängde banan hos Slite golfklubb.

Foto: Johan Lundqvist-Runes

Slite2024-07-25 16:30

Klockan 12 på torsdagen gick de unga spelarna i juniortouren ut på Slite golfklubbs välpreppade bana.

– Klockan 12.10 började det regna. På en halvtimme kom det 50 millimeter i vår ena vattenmätare, säger klubbens vd Johan Lundqvist Runes.

Spelarna fick avbryta på grund av ösregnet. Och värre skulle det bli.

– Det kom 100 millimeter på en och en halv timme. Då låg hela banan som ett hav och allting flöt, säger han.

Beslutet togs då att stänga banan för dagen. Det gick helt enkelt inte att ta sig fram.

– Bunkrarna är fulla av vatten och alla vägar har regnat sönder. Vi får ha banpersonalen inne extra i kväll, säger Johan Lundqvist Runes.

undefined
Regnet stängde banan hos Slite golfklubb.

Att stå i det dånande regnet beskriver han som en märklig upplevelse. Den kraftiga och ihållande nederbörden var som ett tropiskt monsunregn.

– Det var som att någon skulle slå en hink med tio liter vatten över dig, men att det var tusen liter istället, säger Johan Lundqvist Runes.

Han berättar att farhågan till slut var att vattnet skulle skada även byggnaderna eller ta sig in. Något som också skedde.

– Vid restaurangens personalingång steg det 20 centimeter och rann in över tröskeln. Vi fick skrapa innanför, säger han.

undefined
Bunkrar står under vatten och vägarna har regnat sönder, konstaterar klubbens vd.

Slagregnet var mycket lokalt, men oturligt nog exakt över golfbanan.

– På en halvtimme kom det 50 millimeter i en mätare. Här uppe på berget kom det dubbelt så mycket, men i en annan mätare 700 meter bort hade det då bara kommit 25 millimeter. Just nu är det för mycket vatten och jag kommer inte åt mätarna, säger Johan Lundqvist Runes till Helagotland strax efter klockan 14.

Förhoppningen var då att med mycket arbete under kvällen skulle få banan spelbar igen till fredag morgon. Högsäsong innebär att spelare välkomnas från klockan 07, sju dagar i veckan.

– Det här var för jäkligt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Enligt Facebookgruppen "Regnkollen Gotland" drabbade kraftiga lokala regnskurar som drog fram någon mer socken på norr, medan andra inte fick en droppe.

Fårösund hade fått några stänk, medan Åminne fick betydligt mer. I Ala längre söderut hade då ingen nederbörd alls fallit.

– När det regnade som mest här vid golfbanan satt folk i Slite, fyra kilometer bort, och solade, säger Johan Lundqvist Runes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!