Kristersson i Slite: Miljöbalken måste göras om

"Vi kan inte ha tillståndsprocesser som drar ut på tiden i flera år." Det var statsministerkandidaten Ulf Kristerssons budskap efter tisdagens besök på Cementa.

Tillståndsfrågan blev central i samtalen mellan Ulf Kristersson och Matilda Hoffstedt vid Cementas fabrik i Slite.

Tillståndsfrågan blev central i samtalen mellan Ulf Kristersson och Matilda Hoffstedt vid Cementas fabrik i Slite.

Foto: Dennis Pettersson

Slite2022-01-18 20:03

När Mark- och miljööverdomstolen nekade Cementas ansökan om fortsatt brytning vid Filehajdar och Västra brottet i somras hamnade Gotland i händelsernas centrum. Detta eftersom fabriken står för ungefär 75 procent av landets samlade cementproduktion.

– Jag har följt hela processen mycket noggrannt. Den aktualiserar en fundamental fråga: Hur ska Sverige kunna bygga saker om vi hela tiden fastnar i fleråriga tillståndsprocesser, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Under tisdagen svängde han förbi Cementas anläggning i Slite för ett studiebesök. Föga förvånande var det just tillståndsfrågan som kom att stå i fokus under samtalen med de anställda.

undefined
Regionrådet Jesper Skalberg Karlsson (M) var Ulf Kristerssons ressällskap under besöket, som rullade vidare till en lantbrukare i Klintehamn efter stoppet vid Cementa.

– För mig är det uppenbart att vi har grundläggande problem med miljöbalken och att den måste göras om. Självklart är det bra att den värnar naturvärden, men som den är utformad i dag står den i vägen för gigantiska investeringar som kan göra Sverige klimatneutralt. Och då kan politiken inte stå passiv, säger Ulf Kristersson.

 Matilda Hoffstedt – fabrikschef i Slite och den som ledsagade statsministerkandidaten under besöket – har samma syn på saken.

– Om vi ska kunna satsa framåt på klimatneutral produktion krävs det stora summor pengar. För att ha råd måste vi ha tillstånd att bryta, säger hon.

undefined
Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa.

Före årsskiftet klubbade riksdagen – med stöd från Moderaterna – igenom en tillfällig lagändring som möjliggör fortsatt brytning året ut. Förfarandet har kritiserats, däribland av Lagrådet, och somliga menar att politikerna åsidosatt grundlagen.

Ulf Kristersson, var det det ni gjorde? Satte er över lagen?

– Men så blir ju konsekvensen när vi har en lagstiftning som fungerar bra om man ser till de enskilda delarna, men där ingen tänker på helheten. Vi måste kunna väga in aspekter som förutsägbarhet och klimatnytta i besluten.

undefined
Matilda Hoffstedt, Jesper Skalberg Karlsson, Ulf Kristersson.

Energipolitiken är en annan fråga som seglat upp på dagordningen. Moderaterna har tidigare utlovat en tredje elkabel till Gotland om man röstas fram till makten. Sedan dess har Svenska kraftnät aviserat att en sådan kommer att byggas.

Blir det då någon skillnad med er vid makten?

– Vi skulle skjuta till resurser och agera skyndsamt, inte utreda saken onödigt länge när detta är något som måste göras nu. Myndigheterna gör vad de ska, men ibland måste en regering sätta ner foten, säger Ulf Kristersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!