Bland de som överklagade mark- och miljödomstolens beslut och som nu vunnit framgång i överdomstolen återfinns länsstyrelsen på Gotland och Naturvårdsverket. Där finns också flera miljöorganisationer. Gotlänningen Lisa Wanneby är ordförande för en av dem, Urbergsgruppen.
– Mark- och miljööverdomstolen avvisar Cementas ansökan därför att bolaget inte tillräckligt väl beskrivit hur vattnet ska skyddas. Det är inte bara formalia, det handlar om att man inte kunnat visa att riskerna inte finns. Det gäller själva grundvattenmodellen, hur den kalibrerats – alltså hur man använt data – och miljökvalitetsnormer för kvalitet och kvantitet, säger hon.
Hon säger att hon har förståelse för att Cementa har en annan uppfattning.
– Men den här domen blir en viktig signal till gruvindustrin och industri med täkter av olika slag. Underlagen måste vara så tillförlitliga att de kan accepteras av domstolarna. Det är inte lagligt att förstöra Natura 2000-områden och det är inte lagligt att förstöra människans tillgång till vatten, det har vi i EU förbundit oss till, fortsätter Lisa Wanneby.
Men hon blev lika överraskad som alla andra över beslutet i Mark- och miljööverdomstolen.
– I tidigare fall har vi sett en underinstans säga nej och sen överinstansen säga ja. Men varje prövning är sin egen – och det är ju också meningen.
Hon avundas inte Cementa och bolagets jurister som nu bland annat ska formulera en överklagan till Högsta domstolen, särskilt inte som domen kom mitt i semestertider.
Men om det tar stopp för Cementa, leder det inte till import av cement producerad under mindre stränga krav?
– Frågan är om Gotland ska ta det ansvaret. Man kan vända på frågan. Jag träffar människor från Sydamerika som drabbats av gruvbrytningens miljöeffekter och de undrar hur de ska kunna hindra förstörelse av naturresurser – om inte ens våra lagar kan stoppa det.
– I behovspyramiden kommer tillgången på vatten före. Vi kan inte låta grundvattnet försämras. Ska man avsalta går det åt mycket energi och vem ska ta kostnaden?
Lisa Wanneby menar att vi lever "i uppvaknandets tid":
– SMA, Nordkalk, Cementa, alla märker ju att det blir svårare med storskalig kalkbrytning, det borde stimulera till innovationer. Rent generellt tror jag människan hittar en väg.