Vårdpersonal katastrofövade på Cementa

Omkring 20 personer skadades svårt sedan en byggnadsställning rasat på Cementa. Det var scenariot på en katastrofövning på torsdagskvällen.

En byggnadsställning rasade och ett stort antal personer kom i kläm, det var scenariot vid övningen på Cementa.

En byggnadsställning rasade och ett stort antal personer kom i kläm, det var scenariot vid övningen på Cementa.

Foto: Magnus Ihreskog

Slite2019-10-17 20:15

För närvarande pågår en skadeplatskurs för sjukvårdspersonal inom Region Gotland. Vid en fiktiv olycka vid Cementas fabrik i Slite fick läkare, sjuksköterskor och undersköterskor öva skarpt tillsammans med personal från räddningstjänsten.

Scenariot var att en personbil kört in i en byggnadsställning som rasat varvid ett flertal människor hamnat i kläm.

När larmet gick klockan 17:13 på torsdagen drog Cementas säkerhetsrutiner igång, också räddningstjänsten kom till fabriksområdet med bilar från Slite, Fårösund och Visby.

Marie Hoas är specialsjuksköterska på bland annat ambulansen och akuten och är den som leder kursen för vårdpersonal på Visby lasarett, inom primärvården och ambulansen:

– Vi har två ambulanser igång för övningen och tre sjukvårdsgrupper, en inom akutvård och narkos samt två från vårdcentralerna i Slite och Hemse. En viktig övning även vad gäller samarbetet med räddningstjänsten och, i det här fallet, Cementa, säger hon.

Samtidigt som 16 personer från vården övade skarpt observerades deras arbete av katastrofkursens övriga 11 deltagare. Arbetet utvärderades senare under kvällen.

Det var Region Gotland som stod bakom övningen där sammanlagt ett 80-tal personer var inblandade, Cementa lånade endast ut fabriksmiljön.

Rikard von Zweigbergk är beredskapsstrateg inom Region Gotland:

– Det är viktigt att fortlöpande utbilda vårdpersonal att hantera stora olyckor på okända platser, säger han.

Sammanlagt var ett 80-tal personer inblandade i katastrofövningen.
Sammanlagt var ett 80-tal personer inblandade i katastrofövningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!