Stora avfallsproblem om Cementas ugnar slocknar

Ett stopp vid Cementa kommer att orsaka stora problem för svensk avfallshantering. Förra året brändes nära 200.000 ton avfall i fabrikens ugnar.

Cementa i Slite tar emot drygt 20 000 ton bildäck om året, som används som bränsle i fabrikens ugnar.

Cementa i Slite tar emot drygt 20 000 ton bildäck om året, som används som bränsle i fabrikens ugnar.

Foto: Heiko Jung

Slite2021-07-10 07:01

Sedan mer än tio år tillbaka omhändertas allt gotländskt hushållsavfall lokalt. Det komposterbara blir biogas vid Brogas. Brännbart går via Ragn-Sells till Cementas ugnar i Slite.

När Cementa inte fått förnyat tillstånd för brytning riskerar Cementa att stå utan kalksten från den 1 november. Hittas inga alternativ så kan fabriken tvingas stänga. Slocknar ugnarna så måste Ragn-Sells köra gotländskt avfall till fastlandet.

– Det skulle vara förkastligt, långväga lastbilstransporter innebär koldioxidutsläpp, säger Regn-Sells regionchef Anders Gunnarsson.

Cementa bränner cirka 12.000– 14.000 ton gotländskt avfall årligen.

– Det är en stor volym. Ska vi köra avfallet till fastlandet måste det sannolikt tas omhand på flera olika platser i Sverige. Vilka kan jag inte säga i dagsläget, men stänger Cementa krävs radikala åtgärder, säger Anders Gunnarsson.

För att minska beroendet av kol och olja har Cementa successivt ökat mängden alternativa bränslen. I det ingår bland annat plast och papper, däck och lösningsmedel. Förra året brände fabriken i Slite nära 200.000 ton avfall. Av det var drygt 20.000 ton bildäck, vilket innebär att vart femte däck som samlas in blir bränsle i ugnen i Slite.

– Det finns värmekraftverk som bränner större volymer, men Cementa är absolut en stor aktör, säger Anders Gunnarsson.

Det brännbara avfallet från Gotland utgör bara en tiondel av den totala mängden bränsle vid fabriken. Det övriga kommer från flera andra leverantörer.

– Stänger Cementa är det många som får problem, säger Anders Gunnarsson.

Ansvarig för inköpen av bränslen till Cementa är marknadschef Anders Jansson vid Heidelberg Cement Miljö. Han har efter mark- och miljööverdomstolens besked ringt till de 10-15 leverantörer som förser fabriken i Slite med bränslen.

– Det är lite stökigt just nu. Vi arbetar hårt med att få klarhet i hur beslutet påverkar verksamheten och vill hålla våra leverantörer informerade, säger han.

Beskedet till leverantörerna är att om cementugnen inte är i gång kan Cementa inte ta emot något avfall.

– Att hålla i gång ugnen bara för att förbränna avfall är inte aktuellt, säger Anders Jansson.

Region Gotland beslutade i början av förra året om en avfallsplan som ska gälla till 2030. I den är förbränning vid Cementa huvudalternativ, men regionen noterar att om cementproduktionen elektrifieras måste man söka andra lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!