Kretslopp ger både gurkor och fiskar

Kan afrikanska fiskar göra att man slipper gödsla gurkorna? Det hoppas man i Slite växthus, där försöksodlingar hittills ser lovande ut.

Kenneth Karlström visar det slutna systemet, där fem kubikmeter vatten cirkulerar mellan fiskarna i tankar och gurkorna i odlingsbädden. Fisken har han smakat både stekt och kokt, och gillar båda.

Kenneth Karlström visar det slutna systemet, där fem kubikmeter vatten cirkulerar mellan fiskarna i tankar och gurkorna i odlingsbädden. Fisken har han smakat både stekt och kokt, och gillar båda.

Foto: Henrik Radhe

Slite2021-03-02 07:05

Värmen i växthusen känns tropisk. Intrycket förstärks om man tittar ner i de väldiga vattenbassängerna. Där simmar mellan 300 och 400 fiskar av arten Tilapia, en grupp afrikanska fiskar av familjen ciklider, som utomlands också är en betydande matfisk. Fisken odlas både som mat- och som akvariefisk, framförallt i USA och Asien – men i Slite ingår de i ett kretslopp med försöksodling.

– Det blir 50 gurkplantor som vi ska försöka få fisken att ge näring till, säger Kenneth Karlström som drivit Slite växthus sedan 2005.

För ett år sedan tog hans son Conny över, men fiskprojektet driver de i ett eget bolag som de äger hälften var i.

Omkring 5 000 liter vatten cirkulerar i ett slutet system mellan fiskarnas bassänger och gurkplantornas odlingsbäddar. Tanken är att fisken ska ge gratis näring, och försöken ser hittills lovande ut. De första fiskgödslade plantorna har precis gått i blom och någon större skillnad mot de övriga 25 000 planorna som odlas under en säsong på vanligt sätt märks inte.

– Fiskarna ger gratis gödning och skulle vi ha större odlingar med större vattenkar skulle vi kunna sälja fisken också, säger Kenneth Karlström och berättar att de blir stora som en id ungefär.

Han har smakat det vita köttet, både grillat, kokt och stekt.

– De är jättegoda, med ett fast kött som påminner mer om nötkött, säger Conny Karlström och berättar att han blev förvånad.

Planen är nu att fortsätta med försöken hela säsongen i år, och nästa. Hittills har Slite intresseförening hjälpt till att söka pengar för uppstarten, men om fiskodlingen ska ske i större skala krävs större investeringar på flera miljoner kronor.

– Om det finns någon som har pengar över och vill satsa går det bra, säger Kenneth Karlström och berättar att han har varit på Åland och sett sådana fiskodlingsanläggningar där.

Om ungefär tre veckor är det dags för de vanliga gurkorna att börja skördas.

– Vi odlar gurkor i åtta månader och hoppas på 700 till 800 ton, säger Kenneth Karlström och berättar att odlingen ger jobb motsvarande tio årsanställningar.

I dag sker den mesta av skadedjursbekämpningen i form av biologiska metoder, med rovkvalster och en sorts stekel som tar kål på trips och bladlöss. Om det går att hitta pengar till investeringar kan fiskar i framtiden stå för gödningen, men också säljas som matfisk.

– Det vore kul om det fungerar, säger Conny Karlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!