Det är bråttom, skriver Heidelberg Materials i den ansökan om planbesked som lämnats in till Region Gotland. Byggnationerna måste i gång 2026, och därmed är det så ont om tid att bolaget föreslår att Heidelbergs egna plankonsulter tar fram alla handlingar i samråd med regionens planavdelning.
Det är ett nära 100 hektar stor område, omfattande fastigheterna Cementen 2, 6-9, Gulsparven 1-5, samt del av Othem Österby 1:229, som ska planläggas. Heidelberg Materials vill ha en flexibel detaljplan som underlättar placeringen av exempelvis lager och kontor.
– Den nuvarande detaljplanen är 40 år gammal. Det är helt nödvändigt med en ny plan för de omfattande arbeten vi behöver göra, säger Emma Sjöberg som är kommunikationschef vid Heidelberg Materials.
Den nya detaljplanen behövs för att kunna bygga den CCS-anläggning som ska avskilja koldioxid ur cementproduktionen. Anläggningen, som ska stå klar 2030, innebär ökad aktivitet i hamnen.
Antalet sjötransporter väntas öka med cirka 240 anlöp per år. Av det utgör tre fjärdedelar utförsel av koldioxid. CCS-anläggningen ska kunna fånga in upp emot 1,8 miljoner ton koldioxid årligen, som sedan ska transporteras till slutförvar i havsbottnen utanför Norges kust.
Resterande ökning av anlöpen är utförsel av cement. Med ett nytt tillstånd för brytning väntas produktionen öka med drygt 15 procent till 3,2 miljoner ton.
Förutom en omfattande ombyggnad av fabriksområdet kräver den nya CCS-anläggningen även att en ny pir byggs i hamnen för utlastning av koldioxid. När cementproduktionen ökar kan även piren för den utlastningen behöva förlängas, och även kräva nya lagerbyggnader.
När fabriken byggdes om 2007 föreslog Cementa att den del av Storgatan som passerar genom fabriksområdet skulle stängas av. Förslaget möttes av protester hos Sliteborna. En grupp inom Slite intresseförening bildades. Bolaget fick tillstånd att tillfälligt stänga av vägen medan fabriken byggdes om, men tvingades öppna vägen igen när arbetena var över.
Nu föreslår Heidelberg Materials på nytt att den del av Storgatan som går genom fabriksområdet ska stängas av för allmän trafik. Bolaget anser att vägen är en säkerhetsrisk, både för allmänheten och för de som arbetar vid fabriken.
Heidelberg Materials har redan inlett en dialog med Trafikverket, och uppger i planansökan att Trafikverket delar bolagets bedömning om att vägen bör stängas för allmän trafik.
– Storgatan trafikeras av tung trafik, cyklister och fotgängare. Ur trafiksäkerhetssynpunkt vore det positivt med en annan trafiklösning, säger Emma Sjöberg.
Heidelberg har även en dialog med Slite Utveckling AB. Med adress Storgatan 93 är utvecklingsbolaget närmaste granne till fabriken. Bolaget äger sedan många år Geabs gamla kontor, som numera hyrs ut till tolv företag.
– Vi har inte tagit ställning till förslaget ännu. Det finns de som tycker det är bra att stänga av gatan, andra tycker tvärtom, säger utvecklingsbolagets vd Mait Juhlin och tillägger:
– Flera av dem som besöker oss tar en annan väg än Storgatan. Själv brukar jag dock cykla Storgatan, men det är ett mindre problem.
Heidelberg Materials kommer att hålla ett samrådsmöte i september om den nya täktansökan. Samråd om fabriken och en planerad avstängning av Storgatan kommer att hållas inom ramen för regionens arbete med detaljplanen.
Förutom en ny detaljplan behöver Heidelberg Materials även ett nytt miljötillstånd för fabriken. CCS-anläggningen innebär en ny bullerkälla i Slite. Även den ökade hamnverksamheten kommer att generera mer buller.
Fabriken har redan fått vitesförelägganden efter att ha överskridit gränsvärdena. Nya bullerutredningar kommer att göras.
CCS-anläggningen kommer att avskilja koldioxid, vilket minskar de utsläppen. Däremot kommer anläggningen att ge nya emissioner till luft. I planansökan anger dock Heidelberg Materials inte vilken typ av utsläpp det rör sig om.