Wolfgang Brunner (MP): Nedlagt Cementa ger möjligheter

Wolfgang Brunner (MP) säger att negativa konsekvenser av ett nedlagt Cementa överdrivs. Han menar tvärtom att det skulle öppna möjligheter och lanserar förslag om ett energicentrum i Slite, där kompetensen från Cementas anställda tas till vara.

Cementa har tillstånd att bryta kalk- och märgelsten i Västra brottet och File hajdar till och med den 31 oktober. Sen är det stopp, om inte Högsta Domstolen upphäver Mark och miljööverdomstolens beslut.

Cementa har tillstånd att bryta kalk- och märgelsten i Västra brottet och File hajdar till och med den 31 oktober. Sen är det stopp, om inte Högsta Domstolen upphäver Mark och miljööverdomstolens beslut.

Foto: Malin Stenström

Slite2021-08-02 08:05

Wolfgang Brunner (MP), ledamot i regionfullmäktige, har reagerat på vad anser är en överdriven och alarmistisk bild efter mark-och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om fortsatt täktverksamhet. Han tycker att domstolens beslut var korrekt:

– Jag lyssnade på förhandlingar i domstolen under flera dagar i den här processen. SGU, länsstyrelsen på Gotland, Naturvårdsverket, samlad naturexpertis – alla var mycket tydliga med att Cementa inte kunde visa att grundvattnet kunde säkras.

Han säger att han mycket väl förstår hur tuff situationen blir för direktanställda i Slite och entreprenörer, men hävdar att det på sikt alls inte är någon katastrof för vare sig Slite, Heidelberg Cement eller byggindustrins möjligheter att få tag på råvara.

– Heidelberg äger Europas största och modernaste cementfabrik, Górazde i Polen. Det finns moderna anläggningar också i Danmark, Estland, Finland, Tyskland. Det är mycket osannolikt att det skulle bli långvarig brist på cement för byggindustrin, efterfrågan har dessutom inte återhämtat sig efter finanskrisen 2008, säger han.

Nedläggning i Sverige, leder inte det till miljömässigt negativa transporter?

– Det blir ingen större skillnad om det sker från Tallinn eller Slite när transporterna går till sjöss, menar Wolfgang Brunner.

Han har haft hjälp med research av forskaren Sebastian Meyer, Hemse. Några saker de pekar på är att EU-kommissionen 2018 rapporterade om nedgång i cementkonsumtionen och att EU inte framstår som attraktivt för investerare i branschen, att exporten till USA och Nordafrika ökat, att nya EU-regler för klimatpåverkande utsläpp troligen ökar produktionskostnader och att samma sak gäller Boverkets nya regler från årsskiftet om klimatdeklarationer vid större byggnationer. 

Detta går helt på tvärs med larmen från den industri som befarar byggstopp för hus och vägar, och att en stängning skulle slå brett och hårt mot i princip hela den svenska industrin.

Wolfgang Brunner menar att betydelsen av Slitefabriken överdrivs och att en nedläggning i stället skulle öppna möjligheter för andra jobb:

–Till en början så kommer det att ta år att montera ned anläggningen och åtgärda miljöproblem i schakt, transportleder och deponier. Det är många arbetstillfällen och skulle beta av den miljöskuld som byggts upp. Parallellt kan man arbeta för nya framtida verksamheter, säger han.

– I Slite finns mycket kompetens och tekniskt kunnande. Man kan samarbeta med Uppsala universitet, Campus Gotland och med det lokala näringslivet för att utveckla ett klimatpositivt energicentrum.

Gör Slite till landning för havsbaserad vindkraft, bygg flytande solenenergianläggningar i nedlagda brott och lagra energin till batterier eller för vätgasproduktion och industriell framställning av biokol från organiskt avfall, är några förslag han lanserar.

Wolfgang Brunner menar att det är dags att starta "en uppbyggande process" som utgår från att Cementa faktiskt läggs ned som en följd av grundvattenproblem som kan uppstå vid en fortsatt täktverksamhet.

– Det här är ingen engångsföreteelse, inget lokalt fenomen och inte sista gången som vi kommer att slå i en planetär gräns för resursutnyttjande. Vi måste kunna hantera sådana här situationer när de uppstår, avslutar han.

Domstolens beslut

Mark-och miljööverdomstolen, MÖD, fattade beslut om Cementas ansökan om täkttillstånd i Västra brottet och File hajdar 6 juli. Mark- och miljödomstolen hade tidigare gett tillstånd för fortsatt och utökad täkt i 20 år. Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, privatpersoner och miljöorganisationer överklagade. MÖD avvisade Cementas ansökan. Man bedömde att miljökonsekvensbeskrivningen hade för stora brister när det gällde grundvattenfrågorna. Cementa har överklagat MÖD:s beslut till Högsta Domstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!