Firar ensam jul vid spakarna

- Jag griljerade skinkan i går åt de som ska jobba i helgen, säger Roine Pettersson på Geabs driftcentral i Slite. Där sitter en person ensam och håller koll på att elen fungerar för julfirarna. Men på Kupan i Visby har man laddat med mat till 150 julfirare.

Övervakare. Roine Pettersson vet hur det är att jobba under julhelgen på Geabs driftcentral. Värsta scenariot är en rejäl storm, blötsnö är inte heller bra, men årets väderprognos verkar ganska beskedlig.foto: tobias wallström

Övervakare. Roine Pettersson vet hur det är att jobba under julhelgen på Geabs driftcentral. Värsta scenariot är en rejäl storm, blötsnö är inte heller bra, men årets väderprognos verkar ganska beskedlig.foto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Slite/visby2011-12-24 04:00

Ingrid Ahlqvist arbetar i driftcentralen från sju på julaftonsmorgonen till sju på kvällen. Då blir hon avlöst av Bengt Olsson som håller ställningarna hela natten. Lagom till julottan tar Ingrid över igen för ytterligare ett 12-timmarspass.

- Vi har fyllt kylen med julmat och de kan ta hit besökare om de vill. Och det finns en tv så man inte sitter här och blir helt knäpp om inget händer, säger Roine Pettersson som själv är ledig denna julhelg.


Alltid på plats
Driftcentralen är spindeln i nätet för öns elförsörjning och fjärrvärme. Här finns alltid någon på plats. De tio anställda har firat lite i förväg med julbord för alla inom Geab. De har också fått en förutseende julklapp i form av en varm filt.

När GA tittar in dan före dopparedan är de som ska jobba under julhelgen lediga. Ett elavbrott i Hablingbo gör att Roine Pettersson får svara i telefonen titt som tätt. Folk vill veta hur lång tid det tar att åtgärda, vilket inte är så lätt att svara på.

- Ibland är de sura men ofta förstående, vi får både ris och ros, säger chefen Gunnar Klintström.

Han är en av sex personer som har beredskap i hemmet hela helgen. Om något blir fel rycker de ut för att spåra det. Om det blir omfattande problem kan varenda montör kallas in.


Beredskap
- Det värsta som kan hända är om det blir en rejäl storm och det blir svårt att få tag på montörer. Och att vår backup med batteri och reservaggregat tar slut, men det har hittills inte hänt. Blötsnö är också ett problem, säger Gunnar Klintström.

På Röda korsets mötesplatser Kupan i Visby, Hemse och Slite är det tvärtom julgemenskap som gäller. Trots snöovädret förra julen kom hundratalet personer till Kupan i Visby. I år har man laddat med mat för 150.

- Behövs det mer åker vi iväg och köper det, säger Heidi Plisch, en av de anställda som tillsammans med 10 frivilliga bjuder på bjuder in till "trivsam samvaro" mellan klockan 11 och 14.

- Det är opretentiöst här, man kan vara sig själv och koppla av en stund.


Slinka in
Det behövs ingen föranmälan och second hand-butiken är öppen så att det ska kännas lätt att slinka in. Samvaron präglas av mångfald utan fokus på religion. Det kan vara hela familjer som tittar in, mor- el farföräldrar med barnbarn, högskolestudenter och Kupan-stammisar.

Lennart Lindquist och Annelie Wahlström är två av dem som fikar och umgås på Kupan en stund varje dag. Julafton inget undantag. Då träffas gänget där en stund innan var och en går hem till sitt.

- Det är väldigt mysigt. I synnerhet för de ensamstående är det bra att det här finns. Ensamheten känns värre vid jul för många, säger Annelie Wahlström.

Lennart Lindquist tycker inte att julen är så viktig i sig och att den numera präglas alltför mycket av prylar och hysteri. Han gillar att ta det lugnt och ha trevligt under högtiden och ser Kupan som en social inrättning

- Det finns så många ensamma. Här kan man umgås och prata, det handlar om att synas och bli bekräftad.

Stammisar. Lennart Lindquist och Annelie Wahlström firar jul på Kupan som har öppet hus.
Stammisar. Lennart Lindquist och Annelie Wahlström firar jul på Kupan som har öppet hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om