Nu slipper personal betala ur egen ficka

Nu ska all förskolepersonal inom regionen få arbetskläder. GA gjorde ett besök på förskolan Blå Huset i Visby och träffade personal som berättar om yrket som sliter hårt på kläderna. Någonting de har fått betala ur egen ficka.

Mamma Natalie Franzén beger sig hem tillsammans med Harry.

Mamma Natalie Franzén beger sig hem tillsammans med Harry.

Foto: Henrik Radhe

Slitsamt (GA)2018-10-29 07:30

Under en klar eftermiddagssol med mycket blåst syns flera barn ute på lekplatsen framför det ljusblå stenhuset. Där står också en vuxen med reflexväst och bejakar barnen i sin lek. Väl inne i det ljusblå huset i, är personalen i full gång att klä barnen i sina overaller innan det är dags för lek. Barnskötaren Pernilla Danielsson är klädd i sin åtta år gamla personaljacka som börjar bli rejält sliten. Hon visar upp ett hål lika stort som en knuten näve.

– Hela Tjelvarområdet köpte in regnställ för åtta år sedan. Jackan börjar bli väldigt sliten. Jag har lagat den flera gånger men så kommer det nya hål, säger hon.

Att jobba på förskola innebär mycket slitage på kläderna. Johnny Malmberg, fritidspedagog på Blå Huset, berättar att arbetet kräver mycket aktivitet och det blir stora kostnader ur egen ficka.

– Kläder slits ut för att man är ute mycket och man sitter på golvet och leker. Det är mycket rörelse hela tiden. När jag började här, jobbade jag i jeans och det gick åt många jeans. Jag fick till slut precis som många andra i huset köpa kloka arbetsbyxor ur egen ficka som kostar ungefär 2 000 kronor om året. Det känns lite surt. Och det är bara för byxor. Det är även ytterkläder och tröjor som slits, säger Johnny Malmberg.

Pernilla Danielsson berättar att frågan har kommit i vågor, men att ledningen gång på gång gett avslag och hänvisat till att förskolan då har fått finansiera det själva.

– Det har säkert pågått i 20 år. Alternativet har istället varit att ta pengar från skolpengen. Men det är pengar som ska gå till barnen, det vill man ju inte.

Hon har försökt sökt avdrag på skatten för sina kläder, men har fått avslag.

– Det räknas inte som arbetskläder, vilket är väldigt tråkigt. Men vi tycker om vårt jobb så pass mycket att man varit tvungen att bita i det sura äpplet och leva med det, säger Pernilla Danielsson.

Barn och utbildningsnämnden klubbade igenom beslutet i veckan som träder i kraft vid årsskiftet. Beslutet fattades efter att nämnden tillsatt en utredning i juni tidigare i år för att undersöka behovet av arbetsklädsel på förskolorna. Att man inte har tagit tag i problemet förut ingen tror Cecilia Thomasson, förskolechef för Tjelvarområdet i Visby, beror på att förskolan för tre år sedan fick en egen chefspost tillsatt.

– Vi fick en egen förvaltningschef bara för förskolan. Med det har vi fått mer utrymme att få prata om hur man kan förbättra förskolan. Det tror jag har gjort en stor skillnad och bidragit till utvecklingen.

Utredningen som låg till grund för beslutet om arbetsklädsel, utfördes av regionens alla förskolechefer tillsammans med chef för förskola inom hela regionen.

– Vi lyfte frågan om arbetskläder när många stod inför att köpa in nya kläder. Det har varierat mellan förskolorna i tillgång till arbetskläder vilket vi vill ta ett helhetsgrepp runt.

Det blir ett mer professionellt intryck och en helhet för alla förskolor samtidigt som vi ökar säkerheten i våra verksamheter, säger Lena Gustavsson, chef för förskola på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

På förskolan träffar vi också mamman Natalie Franzén, som precis ska hämta sonen Harry, ett och ett halvt år. Hon tycker det är bra med den nya arbetsklädseln.

– Det är jättebra. Så länge det är bekvämt och bra för dem. Men det är också bra när det till exempel jobbar någon vikarie så ser man ändå att de jobbar här, säger Natalie Franzén.

Beslutet om arbetsklädsel på förskolan

Beslutet börjar gälla från och med 2019 och kommer inom fem år att rusta upp förskolans arbetsklädsel. Under första året kommer alla förskolor få skaljackor. Till andra året köps överdragsbyxor in. På år tre kommer inomhusklädsel och markörer köpas in som t-shirt, namnbricka och väst. Fjärde året tillkommer markör för vikarier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om