Sammanlagt i Sverige har ett 80-tal personer drabbats i ehec-utbrottet som inleddes i början av juli. Mer detaljerade siffror än så vill Folkhälsomyndigheten inte lämna eftersom antalet drabbade patienter hela tiden ökar, utöver de bekräftade fallen finns ytterligare ett 50-tal misstänkta fall.
Gotland är ett av nio landsting där fall har bekräftats.
– Det finns ett konstaterat fall här på Gotland. Det rör sig om en äldre person där vi inte vet vad denne har ätit och blivit smittad av. Bakterien man har funnit där har precis samma stam som i utbrottet som drabbat andra personer i Sverige, säger Sven Montelius som är smittskyddsläkare på Visby lasarett.
LÄS MER: "Läkaren trodde inte jag skulle klara det"
Folkhälsomyndigheten söker efter smittkällan som ännu inte ringats in, men teorin är att grundkällan till bakterien kommer från boskap.
– Egentligen kan alla idisslande djur ha den här bakterien i sin tarmflora, men i första hand är det nötkreatur som är bärare av den här bakterien.
Hur allvarligt sjuk kan man bli av bakterien?
– De allra flesta som drabbas får diarré men tillfrisknar efter några få dagar, men det kan bli riktigt allvarligt om man drabbas av komplikationer. Då kan man drabbas av syndromet som förkortas HUS, säger Sven Montelius.
Förkortningen HUS står för hemolytiskt uremiskt syndrom, en sjukdom som gör att man drabbas av njursvikt och att de röda blodkropparna blir nedbrutna. Av de som drabbats av ehec-bakterien under det pågående utbrottet har cirka fem procent insjuknat i HUS.
– I enstaka fall kan man behöva få dialys och intensivvård om man drabbas, men det är som sagt endast några få som drabbas av den komplikationssjukdomen.
Han tycker dock inte att det finns någon anledning för allmänheten att oroa sig extra mycket för närvarande.
– Det har från Folkhälsomyndigheten konstaterats flera nya fall, men eftersom smittkällan ännu inte är helt klarlagd tycker jag inte att man ska ha någon panik. Här på Gotland är det som sagt bara en person hittills som har drabbats. Jag tycker nog att man ska leva precis som vanligt, men att man är noggrann med hygien i samband med matlagning. Stek köttet och köttfärsen ordentligt, det ska inte vara rosa. Drick inte heller opastöriserad mjölk, i alla fall om man inte är van vid det, säger Sven Montelius.