Då väntas vinterkräksjukan och influensan slå till

"Skärp till och strama upp handhygienen". Det är smittskyddssjuksköterskan Camilla Artingers främsta uppmaning inför de kommande månaderna.

Camilla Artinger, smittskyddssköterska på Region Gotland.

Camilla Artinger, smittskyddssköterska på Region Gotland.

Foto: Tommy Söderlund

smittor2017-10-18 14:00

Det brukar sägas att vinterkräksjukan normalt slår hårt vartannat år. Med den logiken är det lite osäkert hur det blir kommande vinter.

– Vid förra veckans smittskyddsdagar i Örebro pratades det om att vinterkräksjukan i år ska bli värre än vad det brukar, men det sade man förra året också och då blev det rätt så lugnt, säger Camilla Artinger.

Det dröjer fortfarande några veckor innan den första anstormningen väntas komma.

– Man brukar i Sverige säga att vinterkräksjukan börjar dyka upp vecka 44 och att det hänger ihop med skolornas höstlov. Sedan dröjer det i regel ett par veckor till innan vi ser att det kommer fall här på Gotland.

Influensasäsongen börjar från den 7 november.

– Då inleder vi vaccinationen. Det är framför allt viktigt att riskgruppen, med personer äldre än 65 år, vaccinerar sig.

Andelen som vaccinerar sig har till Artingers glädje ökat, men det kan fortfarande bli bättre.

– Det är positivt med den utvecklingen, men vi har lång bit kvar. Vi har i Sverige som mål att 70 procent av den äldre befolkningen ska vaccinera sig och just nu är den siffran ungefär 45 procent.

Hon tycker generellt att medvetenheten ständigt ökar.

– För varje år lär man sig lite mer i samhället. Att man inte låter sjuka barn gå till förskolan eller arbetar fast man känner sig sjuk. Det gäller både influensa och vinterkräksjukan.

Att man håller sig hemma tillräckligt länge för att mängden virus sjunker är också en viktig aspekt.

– Man ska vara hemma två dagar efter att man blivit frisk. Även om man känner sig pigg nog för att jobba så fortsätter man utsöndra smittämnet.

För att slippa bli smittad är det främst en förebyggande åtgärd som står ut.

– Det allra viktigaste är att vara noggrann med sin handhygien. Det är främst genom händer som stoppas in i munnen som man får vinterkräksjuka, eller från händerna och att man kliar sig i ögonen som man får influensa, säger Camilla Artinger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om