Under torsdagseftermiddagen gick Länsstyrelsen Gotland ut med att de misstänker ytterligare fall hos sillgrisslor och tordmular som hittats sjuka och döda på Karlsöarna. Nu inväntar Länsstyrelsen analyssvaren från Svenska veterinärmedicinska anstalten, SVA.
Gotlands länsveterinär Agneta Karlsson Norström tror att havsörnen inte kommer vara det sista sjukdomsfallet på ön.
– Vi tror att det som vi har liggandes i frysarna borde vara något som är napp åtminstone, det kan jag tro.
I dagsläget finns inga restriktioner från Jordbruksverket om att till exempel hålla sina tamfåglar instängda. Men det finns en hel del man kan göra för att förhindra att man får in sjukdomen till sina tama fåglar.
– Just när man vet att vi har perioder när det är en hel del sjuka fåglar, framför allt vattenlevande fåglar, så ska man se till att ens fjäderfä inte kommer i kontakt med dem, säger Agneta Karlsson Norström.
– Man ska alltid tänka att man ska ha rena fötter och rena händer när man går vidare någonstans. Det är en väldigt bra regel.
Virusets överlevnad är vanligtvis kortare under sommarhalvåret med varmare temperaturer kombinerat med en högre UV-instrålning. Detta tycks inte vara fallet i år trots relativt varmt väder. Agneta Karlsson Norström ber nu allmänheten hålla utkik efter sjuklighet.
– Man ska vara uppmärksam på sjukdom, det ska man alltid vara när man har djur, det är en djurägares skyldighet och ser man något konstigt så är det bättre att ringa en veterinär.