Under helgen har det konstaterats 10 nya fall och totalt har 307 personers konstaterats smittade av covid-19 på Gotland. En person vårdas på Visby lasarett och ingen behöver i nuläget intensivvård.
Under vecka 33 har Gotland haft totalt 22 nya fall.
– Gentemot vad Folkhälsomyndigheten räknat på har belastningen på den gotländska sjukvården inte varit som man befarat. Vi ser att det finns ett ökat antal fall, men de allvarliga fallen har varit få. Det man kan konstatera är att de som varit svårt sjuka har varit i behov av långa vårdtider, säger smittskyddsläkaren Maria Amér och fortsätter:
– De allra flesta har kunnat klara sig hemma med egenvård. Utfallet hittills har skiljt sig från prognosen som gjordes, men det har gjort att vi kunnat hjälpa vården på ett bra sätt.
Hon säger att många nya fall kan kopplas till personer mellan 20-29 år samt 30-39 år.
– Det har varit en smittspridning i de två grupperna. Där behöver man ta till sig råden som finns och riktlinjerna i högre utsträckning. Dels för sin egen hälsas skull och dels för att vi inte vill att det sprids till riskgrupper och känsliga områden som vård och omsorg, säger Maria Amér.
Under tiden med coronaviruset har arbetet med att spåra smittan gått framåt.
– Vi ser fortfarande att vi har en samhällssmitta, vi behöver fortsatt ha hög vaksamhet och bra tillgång till testning. Det ska vara en låg tröskel för att få tillgång till det, för att kunna identifiera positiva fall och att de ska få en läkarkontakt. Då kan vi spåra om det uppstått olika kluster eller uppsamling av fall. Så kommer vi att behöva arbeta åtminstone året ut, säger Maria Amér.
Hon säger att det är svårt att säga om Gotland nått sin peak gällande antalet smittade av sjukdomen covid-19.
– Det är jättesvårt att se, det är väldigt spretiga siffror och vi hade flest fall vecka 32 och dessförinnan vecka 26. Vi ser ingen riktig kurva, vi är en liten region och då blir statistiken svårtolkad, säger Maria Amér.
Hur kommer ni att arbeta framåt?
– Vi måste jobba aktivt runt varje fall, identifiera var smittan har skett och minska risken för att den kommer vidare. Vi ska även komma på plats med serologiska tester (antikroppstester) under de kommande veckorna, det finns det ett regeringsuppdrag på, säger Maria Amér.