Rekordmånga smittade av bakterier i kyckling

Rekordmånga blev förra året sjuka på Gotland efter att ha fått i sig campylobacter. Bakterien har blivit vanligare i landets kycklingbesättningar.

Smittskyddsläkare. Sven Montelius konstaterar kraftigt ökat antal smittade av campylobakter.

Smittskyddsläkare. Sven Montelius konstaterar kraftigt ökat antal smittade av campylobakter.

Foto: Henrik Radhe

Smittskydd (GA)2017-01-19 10:25

Gotland hade första halvåret 2016 bara 14 fall – sedan ökade antalet smittade dramatiskt. Totalt rapporterades förra året 78 fall, det högsta antalet så långt Folkhälsomyndighetens statistik räcker.

Smittskyddsläkare Sven Montelius på Region Gotland är bekymrad.

– Det är naturligtvis tråkigt, säger han.

Normalt ser han en kraftig ökning av antalet smittade av campylobakter sommartid, där grillning av framför allt kyckling misstänks vara orsaken. I höstas minskade inte antalet insjuknade, så som det gjort andra år. Tvärtom – dubbelt så många sjukdomsfall som normalt i landet rapporterades till Folkhälsomyndigheten. Nu planeras en gemensam myndighetskampanj för att informera om riskerna.

Antalet personer som varje år smittas av campylobacter i Sverige har dubblerats de senaste tio åren. Ökningen av insjuknade personer sammanfaller, enligt Folkhälsomyndigheten, med larm om ökad smitta hos landets kycklingbesättningar. Vid ett tillfälle i södra Sverige insjuknade exempelvis ett stort antal gäster på en bröllopsfest, sedan smittade ungtuppar från ett lokalt slakteri hade serverats.

– Kyckling är bra mat, men man ska begripa hur man hanterar den vid tillagningen, säger Sven Montelius.

De som insjuknat på Gotland bor inte på samma ställen och har inga direkta gemensamma nämnare. Sven Montelius tror istället att det handlat om slarv och bristande hygien i köken.

– Man måste vara noggrann med knivar, skärbrädor och köttsaft. Och inte skära sallad på samma skärbräda som man haft kycklingen på, säger han.

Färsk kyckling har blivit ett allt populärare livsmedel. I butiker säljs bland annat kycklingfärs.

– Där blandar man in bakterierna i färsen och den måste absolut vara genomstekt, annars blir man lätt smittad, säger Sven Montelius.

Hans råd till den som blir serverad kyckling på restaurang eller på fest är att genast säga till, om köttet inte är färdigtillagat.

– Det är inte okej med rosa kött, kyckling ska vara genomstekt, säger Sven Montelius.

Campylobakter ger hög feber, buksmärtor och diarré – det är inte ovanligt att drabbade behöver sjukhusvård.

– Ofta är man sjuk en vecka innan man har hämtat sig, säger han.

Ett effektivt råd innan kycklingen tillagas hemma är infrysning:

– Då minskar bakteriemängden, säger Sven Montelius.

Campylobacter:

Av de som insjuknade på Gotland 2016 hade 20 smittats utomlands och 59 på ön.

Under sommaren var flera drabbade besökare.

Bakterien finns i tarmkanalen hos fåglar, grisar, nötkreatur, får, hund, och katt.

Sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel.

För att förebygga smitta är det viktigt att ha god hygien.

För dåligt uppvärmt kött från fågel, får eller gris och opastöriserad mjölk kan sprida campylobacter.

Bakterien kan smitta via köksredskap och skärbrädor.

Källa: Jordbruksverket/Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om