Ö-politiken hos nya fyrklövern

Landsbygd, vård, miljö och försvar. Slopade bygglovskrav, gårdsförsäljning av alkohol och förbud mot nya bensinbilar. GT har, med gotländska glasögon, tittat närmare på de 73 punkter som utgör utgångspunkten om S och MP bildar regering med stöd av C och L.

Partiledarna Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) inför valet. Regeringsbildningen är fortfarande en öppen fråga.↔

Partiledarna Jonas Sjöstedt (V), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) inför valet. Regeringsbildningen är fortfarande en öppen fråga.↔

Foto: Stina Stjernkvist/TT

S+MP+C+L2019-01-15 08:46

En stark – men konkurrensutsatt – välfärd. Satsning på miljön – men utan att företagande eller landsbygd drabbas negativt.

Så kan det sammanfattas, när S och MP nu har förhandlat med C och L om regeringsstöd.

GT har dock valt att titta närmare på det 73 punkter starka program som de fyra partierna tillsammans har lanserat. Där finns en hel del som kan bli heta politiska potatisar på Gotland.

Utökningen av de allmänna bidragen till kommunerna nämns av flera som en mycket viktig punkt. Det handlar om fem årliga miljarder under de kommande åren till den sektorn – de pengar som saknades i november månads föreslagna övergångsbudget, men som nu ska återkomma.

– Det finns saker i överenskommelsen som är svårsmälta för en sosse, men det är bra med fortsatta satsningar på välfärden och på kommunerna, sammanfattar det gotländska oppositionsrådet Filip Reinhag (S).

Gällande välfärden är vården ett fokusområde. Bland annat nämns en ”uppdaterad” och utökad kömiljard.

Det är en post som redan tidigare hjälpt Gotland att minska underskottet på vårdsidan.

Arbetet mot psykisk ohälsa ska också stärkas.

– Det är väldigt viktigt att fortsätta stärka välfärden, framför allt sjukvård och omsorg, anser MP:s gotländska gruppledare Isabel Enström.

Flera punkter är också tydligt ”landsbygdspolitiska”. Här finns ”fler servicekontor i hela landet”, här finns infrasturktursatsningar och ett förbud mot att förlägga nya myndigheter i Stockholm den kommande mandatperioden.

Dessutom föreslås nya möjligheter att bygga strandnära, liksom slopade bygglov om du vill bygga till exempel ett kafé på din gård. Själva bygglovsprocessen ska också effektiviseras, vilket ju förblir ett hett ämne på ön.

Miljö- och klimatarbetet fortsätter också, bland annat med satsningar mot ett fossilfritt lantbruk.

Dessutom föreslås ett förbud mot att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar, vilket lär påverka marknaden markant på vår biltäta ö.

– Den gröna skatteväxlingen är intressant. Det ska vara dyrt att göra fel och billigt att göra rätt. Här märks också en skiljelinje i politiken, där M, KD och SD hellre vill skjuta över miljöansvaret till andra länder, säger Filip Reinhag.

Andra exempel på förslag som kan bli omtalade på ön inkluderar stärkt försvar, eventuell gårdsförsäljning av alkohol samt ett förbud mot ny prospektering efter olja.

FAKTA

Samtliga av de 73 punkterna som S, MP, C och L kommit överens om kan sägas beröra Gotland. Men några av dem lär det pratas lite extra om på ön:

Förstärkningen av de allmänna bidragen till kommuner och landsting fortsätter i jämn takt över mandatperioden.

Bygg ut fler servicekontor i hela landet.

Inga nya myndigheter ska lokaliseras i Stockholm under mandatperioden.

Genomför omfattande regelförenklingar för att förenkla och förkorta planprocessen och därmed göra byggandet snabbare och billigare.

Det ska vara betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Hänsyn till att tillgång till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck.

Utred ett slopat krav på bygglov för den som vill bygga ett kafé, ett ridhus eller liknande i anslutning till sin gård.

En utredning om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska genomföras.

Stärk och öka konkurrenskraften inom det svenska jordbruket. Ett kraftfullt bondepaket kommer att genomföras för att stärka likviditeten och konkurrenskraften.

Insatser ska också genomföras för att stödja en utveckling mot ett fossiloberoende jordbruk.

Sverige ska internationellt arbeta för minskad antibiotikaanvändning i djurhållning globalt.

Värna och stärk den privata äganderätten till skogen.

Från år 2030 kommer det inte längre vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar (kräver godkännande av EU-kommissionen).

Prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas förbjuds på motsvarande sätt som gjorts med uran.

Genomför en nationell plan för studiero och trygghet i skolan. Mobilförbud införs i klassrum, med rätt för rektor/lärare att bestämma att mobiler kan/ska användas.

En uppdaterad kömiljard ska införas som omfattar hela vårdkedjan.

Ambulansvården, cancervården och förlossningsvården stärks.

Bekämpa psykisk ohälsa. Psykiatrin och elevhälsan stärks.

Förstärkningen av försvaret fullföljs.

Värnplikten byggs ut.

En ny myndighet för psykologiskt försvar inrättas.

Ny struktur för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om