En stark – men konkurrensutsatt – välfärd. Satsning på miljön – men utan att företagande eller landsbygd drabbas negativt.
Så kan det sammanfattas, när S och MP nu har förhandlat med C och L om regeringsstöd.
GT har dock valt att titta närmare på det 73 punkter starka program som de fyra partierna tillsammans har lanserat. Där finns en hel del som kan bli heta politiska potatisar på Gotland.
Utökningen av de allmänna bidragen till kommunerna nämns av flera som en mycket viktig punkt. Det handlar om fem årliga miljarder under de kommande åren till den sektorn – de pengar som saknades i november månads föreslagna övergångsbudget, men som nu ska återkomma.
– Det finns saker i överenskommelsen som är svårsmälta för en sosse, men det är bra med fortsatta satsningar på välfärden och på kommunerna, sammanfattar det gotländska oppositionsrådet Filip Reinhag (S).
Gällande välfärden är vården ett fokusområde. Bland annat nämns en ”uppdaterad” och utökad kömiljard.
Det är en post som redan tidigare hjälpt Gotland att minska underskottet på vårdsidan.
Arbetet mot psykisk ohälsa ska också stärkas.
– Det är väldigt viktigt att fortsätta stärka välfärden, framför allt sjukvård och omsorg, anser MP:s gotländska gruppledare Isabel Enström.
Flera punkter är också tydligt ”landsbygdspolitiska”. Här finns ”fler servicekontor i hela landet”, här finns infrasturktursatsningar och ett förbud mot att förlägga nya myndigheter i Stockholm den kommande mandatperioden.
Dessutom föreslås nya möjligheter att bygga strandnära, liksom slopade bygglov om du vill bygga till exempel ett kafé på din gård. Själva bygglovsprocessen ska också effektiviseras, vilket ju förblir ett hett ämne på ön.
Miljö- och klimatarbetet fortsätter också, bland annat med satsningar mot ett fossilfritt lantbruk.
Dessutom föreslås ett förbud mot att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar, vilket lär påverka marknaden markant på vår biltäta ö.
– Den gröna skatteväxlingen är intressant. Det ska vara dyrt att göra fel och billigt att göra rätt. Här märks också en skiljelinje i politiken, där M, KD och SD hellre vill skjuta över miljöansvaret till andra länder, säger Filip Reinhag.
Andra exempel på förslag som kan bli omtalade på ön inkluderar stärkt försvar, eventuell gårdsförsäljning av alkohol samt ett förbud mot ny prospektering efter olja.