Det ska bli rimligare villkor för snabblån och andra högkostnadskrediter. Tanken med ändringen i konsumentkreditlagen är att färre människor ska riskera att hamna i överskuldsättning, uppger riksdagen på sin hemsida.
– Äntligen. Det är jättebra. Det har vi önskat länge, säger Region Gotlands budget- och skuldrådgivare Anna H Johansson.
– Det är så lätt att få lån i dag. Ett snabblån kan vem som helst ta när man är i knipa, ofta är det ju för att man behöver snabba pengar, för att lösa tidigare skulder eller för att konsumera, säger hon.
Anna H Johansson berättar om möten med människor i alla olika åldrar som hamnat i snabblåneskuldfällan. När de skrev på lånet var de i en situation att de ville ha pengarna snabbt och då läste de inte det finstilta. Man är inte tillräckligt uppmärksam, menar hon.
– Reklamen i dag matar oss med erbjudanden om snabba, lätta lån, säger Anna H Johansson.
Men nu införs alltså en särskild bestämmelse om att all marknadsföring av konsumentkrediter ska vara måttfull. ”Marknadsföringen ska utformas på ett sådant sätt att den inte lockar konsumenter till ogenomtänkta beslut”, uppger riksdagen.
2014 hade Kronofogden tagit emot 56 000 ansökningar om obetalda snabblån. Året därpå låg siffran på 62 000 ansökningar. Sedan 2014 har Finansinspektionen ökad befogenhet att granska och pröva kreditbolag som säljer snabblån, men de ökar ändå i Sverige.
Anna H Johansson menar att det är vanligt att man inte förstår vilken faktisk räntesats man skriver under på.
– Yngre är inte alls införstådda i det här, många vet inte ens vad ränta är. Det gör mig bekymmersam. När det väl gått så långt att de inte klarar av att betala de här lånen, då tittar de igenom avtalet och svär över de höga räntorna, säger Anna H Johansson.
De totala kostnaderna för högkostnadskrediter får inte längre överstiga det ursprungliga kreditbeloppet. Alltså: har du lånat 10 000 kronor, ska du inte behöva betala tillbaka mer än 20 000 kronor.
–Personer kommer ändå att skuldsätta sig och bli debiterade räntor, men med den här lagändringen kanske det kan komma att handla om mer normala räntebelopp. Jag har sett räntesatser som drar iväg och blir större än själva kapitalbeloppet, säger Anna H Johansson.
Lagändringen börjar gälla den 1 september 2018.