Hjälper polisen lösa brott snabbare

Genom att hålla förhör och göra digitala dörrknackningar, ska telefonoperatörerna på PKC i Visby avlasta poliser ute på uppdrag. Förhoppningen är att ge bättre service och snabbare lösa brott.

Foto: Dennis Pettersson

Snabbare utredningar (GA)2018-10-16 06:30

När Polisens kontaktcenter, PKC, startade sin verksamhet på ön 2016 var uppdraget att ta emot en del av samtalen till polisen i region Stockholm/Gotland. Här hamnar den som har ringt 114 14, polisens nummer för icke-brådskande samtal. Varje månad inkommer cirka 48 000 samtal till Visby, varav 27 000 till 30 000 leder till anmälningar.

Sedan i april pågår ett pilotprojekt som innebär att PKC-operatörerna kan hålla förhör över telefon, för att avlasta poliserna.

– Ett samtal är egentligen ett förhör, det handlar bara om formaliteter, hur det genomförs, säger Erik Guteson, gruppchef och ansvarig för pilotprojektet.

Polispatrullen kan ringa PKC från brottsplatsen och be dem hålla förhör med brottsoffer och vittnen.

– Det handlar om att våra operatörer ska kunna vara ingripandebiträden för poliserna som är ute på Gotland. Det ska kännas som att det sitter en PKC-operatör i baksätet. Det handlar också om att säkra vissa bevis, som kameraövervakning, förklarar Erik Guteson.

– Så kan de poliser som sitter längst ut ägna sig åt lite mer avancerade förhör.

PKC gör redan så kallade digitala dörrknackningar, där operatörer ringer runt istället för att poliser på plats ska knacka dörr.

– Det används ju flitigt, vi kan till exempel ringa alla i en trappuppgång, säger Erik Guteson, som menar att det kan vara en fördel att någon som inte är insatt i fallet håller förhör eftersom de då inte har en färdig tes.

Genom att låta PKC-operatörer hålla förhör kan polispatrullen snabbare åka vidare på nästa uppdrag. Förhör med brottsoffer och vittnen kan också hållas närmare inpå det inträffade och under mindre stress, vilket förhoppningsvis ger bättre underlag för utredningen.

– Vi vill gärna hålla förhör i det första samtalet. Då kan man också direkt säga att tyvärr, det här kommer inte att bli något, säger Erik Guteson.

Responsen från de poliser som använt sig av PKC:s tjänster, har enligt Erik Guteson hittills varit positiv. ”Det här förhöret jag fick in i mitt ärende var klart mer kvalificerat än jag någonsin kunnat göra på plats”, löd betyget från en rutinerad polis.

Arbetssättet innebär också en snabbare hantering. I ett annat fall där PKC var inkopplade, omhändertogs en stökig person och fick stanna kvar hos polisen över natten. När han släpptes på morgonen var hela ärendet redan färdigt.

– Vi får en snabbare hantering av de här ärendena och snabbare lagföring, säger Erik Guteson.

I september drog ett likadant pilotprojekt igång i Stockholm. Ett hinder för att arbetssättet ska kunna användas fullt ut, är dock att en civilanställd operatör, till skillnad från en polis, inte får hålla förhör innan en förundersökning är inledd.

– I den bästa av världar får vi en lagändring som skulle ge operatören rätt att hålla förhör redan i samband med anmälan, säger Erik Guteson.

PKC:s tjänster används inte heller i den utsträckning som de hade hoppats på.

– Vi ser att vi behöver använda det här mycket, mycket mer. I Gotlandspiloten har vi haft ungefär tio ärenden, vi behöver göra mer och vi behöver informera mer internt inom polisen. Det är själva tänket vi behöver få igång, säger Erik Guteson, om pilotprojektet som ska utvärderas våren 2019.

– Sen måste vi göra en utvärdering av vad det kostar rent resursmässigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om