Vid Snäcks sandstrand har det bedrivits camping och turistverksamhet i olika former och under åtskilliga arrendatorer sedan 1930-talet. I mars i år togs ett historiskt beslut när Region Gotland sålde hela campingområdet till en privat aktör efter åratal av utdragna politiska processer.
Köpare är Korpklinten AB, med trion Carl Ewald, Klas Nåbo och Jens Hjelte. De vann anbudsprocessen och får köpa campingen för 48 550 000 kronor. Totalt visade ett 15-tal aktörer intresse för att köpa området och det var budgivning på slutet. Totalt är området tio hektar stort.
Carl Ewald, 37, är den del av ägartrion som har rötter på Gotland. Han föddes i Tofta och byggde upp Surflogiet. Intresset för kitesurfning förde honom samman med Klas Nåbo och Jens Hjelte.
GT träffar Carl och Jens vid Snäck. De har många idéer om hur de vill utveckla området.
– Det här ska bli en helt ny destination, en egen reseanledning till Gotland. En drivkraft har varit att kunna bygga en hel anläggning på ett klimatsmart sätt, säger Carl Ewald.
– Vintertid räknar vi med 1 200 bäddar, sommartid cirka 2 000, säger Jens Hjelte.
Det var inte givet att de skulle köpa området.
– Mycket handlade om att det här råkade hamna på marknaden precis när det passade oss alla, säger Jens.
Jens Hjelte pendlar mellan Sollentuna och Gotland. Han har tidigare arbetat med upplevelsebaserad turism och är grundare till företaget Surfbussen.
Arbetet med att ta fram en detaljplan för Snäcks camping pågick i 15 år och blev en utdragen historia med många överklaganden innan den slutligen vann laga kraft 2018.
På grund av korta arrendeavtal genom åren är det få som velat investera några större pengar i anläggningen eller byggt något avsett för året runt-verksamhet.
Man kan säga att Snäcks camping består av strandlinjen och en öppen plan nere vid havet där det i dag är bland annat restaurang och pool. Ovanför finns fem terrasser med havsutsikt som genom åren varit plats för villavagnar, husvagnar och husbilar. På en av terrasserna hoppas ägarna kunna påbörja bygget av den första etappen bostadsrättsstugor inom kort.
– Vi ska lämna in bygglovsansökan i dagarna. Det blir 22 huskroppar byggda helt i trä, 50 kvadratmeter stora. Vi vill också återskapa naturen och behålla martallarna, säger Carl Ewald.
Detaljplanen tillåter hela 230 huskroppar uppe på klinten. Men långt ifrån så många hus kommer att bli verklighet, säger Jens Hjelte.
– Vi exploaterar bara ungefär hälften av de hus vi får lov att bygga enligt detaljplanen – 100 stugor. Vi vill hålla det öppet så att besökare ska vilja vandra igenom och upptäcka området, inte känna att man kommer till en privat by.
Tanken är att de första stugorna ska ha inflyttning redan om ett år.
På området planeras också för ny restaurang där det i dag är pool och beach club. Även ett fullskaligt spa finns i planen.
– Uppdraget till arkitekterna här är att skapa en plats som man vill vara på under hela året. Där blir spaet en viktig del, säger Carl.
Trion vill även bygga två större hotell, vilket tillåts i detaljplanen. Ett söder om dagens entré uppe mot Lummelundsväg. Det andra ska ligga i höjd med havet, mellan restaurangen och klintkanten.
Tidigare har mycket plats på campingen upplåtits åt tältare, husbilar och husvagnar. Men det blir inte huvudfokus.
– Husbils- och husvagnscamping kommer att få stå tillbaka. Men den nordligaste delen av området på klinten medger ingen byggrätt, utan är fortsatt avsedd för camping, säger Jens Hjelte.
Istället planerar man för glampingtält, kända från Tofta, närmast havet.
Ett av Region Gotlands krav på köparna är att anläggningen inte får göra av med mer vatten de närmsta åtta åren än årssnittet hittills, 3 500 kubikmeter per år. Ägarna har också egna lösningar på gång för att lösa vattenförsörjningen.
– Vi vill kunna tillverka vårt eget vatten, säger Jens.
Det återstår att se om det blir i form av ett avsaltningsverk, uppsamling av regnvatten eller något annat.
– Vi har tankar på att installera dubbla avlopp, så att energin i varmvattnet som rinner ut kan tas omhand.
De tre delägarna har gått in med eget kapital i satsningen, vid sidan av en del banklån. De har också hjälp av en crowd funding-grupp med uppemot 200 personer.
– Vi räknar med att investera åtminstone mellan 300 och 400 miljoner kronor här de närmaste åtta åren, säger Carl Ewald.