Snart byter de ut bankskylten

Sparbanken Gotland köper Swedbanks kontor i Klintehamn.
Vid årsskiftet byts skylten på fasaden på Donnersgatan ut.
- Annars blir det ingen större förändring för kunderna, säger Swedbanks chef Thomas Engström.

26 november 2009 04:00
Sparbanken Gotland och Swedbank har ett samarbetsavtal sedan många år. Samarbetet beskrivs som mycket gott och för ett år sedan ställdes frågan från Sparbanken Gotland om det var möjligt att köpa kontoret i Klintehamn.
- Vi har stött och blött frågan och prövat den, framför allt ur kundernas perspektiv. Och vi har beslutat oss för att säga ja, berättar Thomas Engström.

Tre kontor kvar
Swedbank på Gotland kommer när affären är genomförd att ha bankkontor i Slite, Hemse och Visby.
Det är ungefär 2 500 privatkunder i Klintehamn som berörs av förändringen. Men som förmodligen inte kommer att märka så mycket av den, rent praktiskt.
- Två av de tre anställda har valt att arbeta kvar, den tredje kommer att arbeta hos oss i Visby. Det är viktigt för kunderna att majoriteten av personalen blir kvar, en framgångsfaktor, menar Thomas Engström.
De runt 500 företagskunder som Swedbank har i Klintehamn tar man dock med sig till sina andra kontor.
- Men vi har samma it-system som Sparbanken Gotland och samarbetet kommer att fortsätta. Det innebär att våra kunder kan göra transaktioner i Klintehamn även i fortsättningen. Och sedan står det ju var och en fritt att byta bank om de vill.

5 000 kunder
Sparbanken Gotland har ungefär 5 000 kunder, både privata och företag, och kontor i Eskelhem och Stånga.
- Vi är för små i dag och behöver växa för att upprätthålla kompetens och säkerhet för personalen, och dessutom kunna erbjuda kunderna fler tjänster, exempelvis handel med värdepapper, säger Lars-Erik Winberg, vd för Sparbanken Gotland.

Service i hemmet
Nästa år kommer Sparbanken Gute, med kontor i Roma, Ljugarn, Garda och Kräklingbo, att fusioneras med Sparbanken Gotland.
Utöver dessa banker finns även När sparbank. En bank som nu erbjuder sina kunder personlig bankservice i hemmet.
Finns intresse kommer dessa att från januari betala räkningar och ta ut pengar hemma även om man inte har egen dator.


Så jobbar vi med nyheter