Så mycket snattas det för i svenska butiker

2016 så stals det för cirka åtta miljarder kronor ur svenska butiker. Läs om hur polisen och handlarna ser på det växande problemet.

Foto: Olivia Åkerlund

snatterier2017-04-25 18:30

En ny undersökning som har gjorts av Svensk Handel visar på att det årligen stjäls för närmare åtta miljarder kronor från svenska butiker. Det är en ökning med närmare två miljarder kronor jämfört med 2013 när samma undersökning gjordes.

Undersökningen visar också på att av det totala värdet så utgör 1,9 miljarder kronor internt svinn, stölder begångna av chefer och anställda i butikerna.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer ser en problematik i att stölderna bagatelliseras av rättsväsendet.

– De allra flesta ärendena läggs ner och påföljderna blir helt verkningslösa. Det fyller ingen funktion att polisanmäla, säger Per Geijer till TT.

Vidare ser han det som ett problem att snatterier får stå åt sidan när straff utdöms till personer som begått flera brott.

– Bara för att Nisse har en kniv på sig, som är ett ganska grovt brott, är det inte rimligt att han inte får ett straff för något av de andra brotten han har begått, säger Geijer.

Magnus Frank är förundersökningsledare vid Gotlandspolisen. Han kommenterar Geijers kritik med viss förståelse.

– Åtalsunderlåtelse kan kännas frustrerande, men det är en åtgärd som besparar tid och resurser när det bedöms att straffpåföljden ändå inte skulle bli högre, säger Magnus Frank.

Frank anser vidare att stölderna är ett problemområde som tar mycket tid ur utredningssynpunkt.

– Det tar tid att gå igenom exempelvis filmmaterial i en utredning när tjuven inte har tagits på bar gärning.

Ofta blir bevisläget då också för svagt.

– I många fall går det inte att bevisa brott så att det räcker till ett åtal.

Henric Rodlert är butikschef på ICA Maxi i Visby. Han delar bilden av att snatterierna ökar.

– Det är ett växande problem, absolut, säger Henric Rodlert.

Trots att man kan se en ökning i antalet stölder tror Rodlert att butikerna har blivit mer uppmärksamma.

– Övervakningen blir hela tiden bättre och bättre med larm på varor, kameror och ännu kunnigare personal. Vi upptäcker mer nu än vad vi gjorde tidigare.

Han upplever responsen från polisen som god, även om

–Ibland kan polisen vara här jättefort och ibland tar det väldigt lång tid, sedan händer det att de inte har möjlighet att komma alls, vilket kan vara förståeligt.

Rodlert berättar att butiken har som policy att polisanmäla samtliga stölder.

– Men sedan kan det vara tidskrävande i sig om man tvingas vänta flera timmar på att polisen ska komma. Och går det sen vidare till rättegång så tar det också kanske bortåt en halv dag i tinget. Det är mycket tid som går åt.

En butikschef på Östercentrum som vill vara anonym vittnar också om att problemet är växande.

– Tidigare hade vi inte varor inglasade, men det tvingas vi ha nu på grund av stölderna. Från början hade vi inte heller någon övervakningskamera installerad, men i omgångar har vi nu installerat flera på strategiska platser i butiken, säger butikschefen och fortsätter:

– Öster är väldigt utsatt och det ser ut som det gör. Av de vi ser som stjäl är min uppfattning att det till stor del är kopplat till droger och tjuvarnas missbruk.

Fram till för ett år sedan var problemet enormt. Sedan har det kommit väktare som är regelbundet på plats och det är en klar förbättring. Väktarna är helt fantastiska och ger oss en trygghet.

Frank bekräftar till stora delar den bilden.

– Östercentrum är ett stort problemområde. Det finns givetvis andra grupper som gör sådant här, men det förekommer ett antal missbrukare som i hög frekvens stjäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!