– Vi har haft beredskap och de gick på tidigt under morgonen så vi har inte legat efter. Det är inga konstigheter utan vi har hanterat det omedelbart. Nu har vi alla ekipage ute och kraftsamlar fullt ut, säger Isak Malm, avdelningschef för gata- och parkavdelningen på Region Gotland.
Dock medger han att vissa vägar inte har prioriterats, som till exempel cykelbanor och mindre gator.
– När det kommer snö över en stor yta då måste vi köra den rutt och rutin som vi har. Då blir det så att alla vägar inte kan vara släta när alla ska iväg. Vi börjar med genomfartsleder och vägar vid till exempel lasarettet, vårdcentraler och skolor. De som har samhällsviktiga funktioner.
Snöröjningen kommer enligt Isak Malm fortsätta så länge det behövs under eftermiddagen, och då kommer de bland annat köra en extra omgång i backar. Sedan kommer även sandningen ta vid.
Varför har man inte sandat tidigare?
– Så länge det snöar kan vi inte sanda. Det skulle vara som att kasta pärlor för svin.
Dock är det inte bara regionen som ansvarar för snöröjningen, utan vissa vägar ligger istället under Trafikverkets ansvar. En av dem är Färjeleden, där det ofta har varit svårt att ta sig fram under vissa väderförhållanden. Framför allt för lastbilar. Isak Malm tycker däremot att Trafikverket har gjort en positiv förändring i underhållet av vägen.
– De har testat en ny metod med ett speciellt salt som de använder och man ser en jätteskillnad. Jag åkte där i dag och det var inte alls halt, säger Isak Malm.