Intern sossestrid om asylpolitiken

"Jag tror att konflikten är stor", säger gotländskan Anna Ardin. Hon är ledamot i en av de S-föreningar som kritiserat partiets asylpolitik. Frågan splittrar sossarna, men Gotlands S-distrikt står fortsatt bakom regeringens linje.

Anna Ardin sitter i styrelsen för föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Anna Ardin sitter i styrelsen för föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

SOCIALDEMOKRATERNA (GT)2017-11-25 05:00

Regeringskollegorna i Miljöpartiet har länge kämpat för en annan asylpolitik. Men även inom sossarna hörs motargumenten allt oftare, särskilt gällande hanteringen av de unga som kom till landet innan den senaste asyllagändringen.

Kritiken kommer från inflytelserika personer som den tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin.

Och den kommer från stora sidoorganisationer som Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Där sitter gotländskan Anna Ardin, tidigare ledarskribent på Gotlands Folkblad, i styrelsen.

– Vi flyttar runt de asylsökande som boskap inom landet och sedan deporterar vi dem till länder där de varken har boende eller släktingar. Det är inte i linje med den asylrätt vi har förbundit oss att följa, säger hon.

Invändningarna hörs även inom allt fler S-ledda kommuner. Enligt en enkät gjord av Svenska Dagbladet vill var tredje S-topp runt om i landet att Sverige ska ge amnesti till de ensamkommande som anlände under flyktingvågen och som fortfarande är kvar.

Enligt Sveriges Radio har Mora kommun skrivit till regeringen om en sådan amnesti – utan att få gehör.

– Nästa gång kan det vara någon annan grupp och då blir det inte ett rättssäkert hanterande om det blir utifrån vilka som har mest opinion bakom sig. Det här måste vara från fall till fall, säger statsminister Stefan Löfven.

Han får medhåll av sossarnas Gotlandsförbund.

– Avseende amnesti tycker vi inte att det är en bra lösning eftersom det kringgår hela asylrätten. Hur än en amnesti utformas riskerar den att särbehandla vissa grupper, säger partiets lokala ombudsman Leif Dahlby.

Men alla sossar resonerar inte så. Tomas Kronståhl, kommunstyrelsens ordförande i Västervik, säger så här till SVD:

– Jag tycker att de här ensamkommande som inte var 18 år när de kom hit från Afghanistan, och från andra länder, borde få asyl. Det är grymt annars. Jag har tagit upp det här med regeringsföreträdare, jag tycker att det här är förskräckligt faktiskt.

Anna Ardin anklagar regeringen för att ducka från frågorna och felaktigt hänvisa dem vidare till främst Migrationsverket.

– Fler och fler tycker att de gömmer sig bakom regelverk. De säger att de inte kan påverka och det är såklart inte sant. Vi kan ändra på lagar om det är så att de inte fungerar.

Splittringen inom Sveriges största parti riskerar att växa ytterligare, då den skär rakt igenom socialdemokratins ideologiska grund.

– Jag tror att konflikten är stor och den beror på att grundläggande S-värderingar om solidaritet krockar med realpolitik och opinionsmätningar. Det har fått helt orimliga resultat.

Men det finns också de som rycker ut till regeringens försvar. Röster om ”illojalitet mot partiet” börjar höras, bland dem som tycker att kritiken blivit för kraftig.

Anna Ardin ser dessa anklagelser som mycket märkliga:

– Det är snarare illojalt av oss som parti och som land att bryta mot internationella konventioner som vi en gång skrivit under. Inom Tro och solidaritet har vi drivit en annan linje hela tiden och det vore också illojalt att tiga, vi måste visa att det finns sossar som vill ha en annan politik. Det har alltid varit en av sidoorganisationernas uppgifter att hålla S-politiken vital och att föra en diskussion om de viktiga frågorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!