Marie Pettersson är samordnare för ledsagning och kontaktpersoner inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) på Region Gotland. De har 175 personer som är kontaktpersoner eller ledsagare. Av dem har ungefär 15 personer flera uppdrag. Medan kontaktpersonerna får ett arvode för sitt arbete, är de flesta ledsagarna timanställda.
– Många har det på sidan av, som ett extra uppdrag, men ett par stycken är anställda, säger Marie Pettersson.
För att bli beviljad en kontaktperson eller ledsagare krävs att man har en funktionsnedsättning. En biståndshandläggare bedömer om det finns behov av kontaktperson/ledsagare och hur många timmar. Att vara ledsagare eller kontaktperson är dock inte att vara personlig assistent, utan ett rent socialt åtagande utan omvårdnad.
– Syftet är ofta att personerna får en meningsfull fritid med aktiviteter. Det kan också vara att man har ett begränsat socialt nätverk och behöver stöd att komma ut i samhället, säger Marie Pettersson.
Allt fler beviljas ledsagning eller kontaktperson och därmed ökar också behovet av personal.
– Vi söker personer hela tiden – ju fler vi har desto bättre, säger Marie Pettersson.
Eftersom de som behöver stöd är i olika åldrar och av olika bakgrund, behövs olika kunskaper.
– Det kan ju vara att någon behöver kunna teckenspråk eller känna till olika kulturer eller prata ett annat språk – specialkunskaper är jättebra. Men du behöver inte ha någon utbildning och egentligen ingen erfarenhet, man ska vara en medmänniska. Sen är det en fördel om man har inblick i olika diagnoser, säger Marie Pettersson.