Skridskor och fiske. Under söndagseftermiddagen hade upp emot ett tjugotal personer tagit sig för aktivera sig på isen vid Träkumlagropen strax utanför Visby – och för många var det säsongspremiär med skridskor.
– Vi var här och kollade vid ungefär klockan ett för att se om det gick att åka skridskor. Det var nog fyra-fem bilar här och då bestämde vi oss för att gå hem för att hämta skridskorna, säger Johanna Häglund, som stod vid sidan av isen och såg Manfred Hallgren ta vinterns första skridskoskär.
Johanna och Manfred bor alldeles i närheten av Träkumlagropen och brukar under sommarmånaderna använda den för att bada.
– Jag föredar nog att bada framför det här. Vi har varit här en halvtimme, och det är lite kallt. Men Manfred tycker det är roligt att åka, säger Johanna Häglund.
En bit bort hade Hannes Mattsson precis klivit ut på isen för att sätta sig och snöra på sig sin utrustning. Han hade fått tips om att Träkumlagropen skulle vara åkbar genom en Facebook-grupp och nu var det dags för årets Gotlandspremiär på långfärdsskridskor för hans del.
– Jag försöker hela tiden hitta ställen att åka långfärdsskridskor på. Det här blir första gången på Gotland, men det här är inte första gången jag åker i år. Redan i november var jag i Jukkasjärvi och åkte lite, säger han.
Under helgen var det åkbar is även på Fardume träsk i Hellvi. Det låter Charlotte Odelberg, Fardume, meddela.
– Härlig, glasklar is på Fardume träsk. Fredagens istjocklek var bara 3 centimeter men på lördagen var den ett helt pekfinger tjock och gick alldeles utmärkt att åka på, berättar hon.
Den senaste tidens något kallare väder har gjort ett antal isar runtom på Gotland hållbara för aktivitet, men det betyder inte att alla är tillräckligt tjocka för att beträda. Enligt svenska Livräddningssällskapets säkerhetskoncept "Isvett" bör man bland annat aldrig vara ensam på isen, alltid ha med isdubbar plus annan säkerhetsutrustning på isen samt alltid prova isen med en ispik vid osäkerhet kring dess tjocklek.