Solcellsprojektet i Östergarn lever vidare

Planerna på att bygga Sveriges största solcellspark fick sig en ordentlig törn i samband med Svenska kraftnäts besked om att inte dra en ny kabel. Men än lever projektet.

Här på dammarna vid reningsverket i Skags kan solceller komma att placeras, berättar Per Flink och Gunnar Bendelin.

Här på dammarna vid reningsverket i Skags kan solceller komma att placeras, berättar Per Flink och Gunnar Bendelin.

Foto: Sofie Regnander

Solceller (GT)2017-08-03 05:11

Så sent som i maj berättade utvecklingsbolaget Nygarn utveckling AB om sina nya storslagna planer på att skapa Sveriges största solcellspark.

– Vi satt i möte och pratade om våra planer med Geab bara två dagar före Svenska kraftnäts besked om att de inte tänkte dra en ny kabel mellan Gotland och fastlandet, berättar Per Flink som sitter i utvecklingsbolagets solcellsgrupp.

– Geab hade inte heller en susning om att det inte skulle bli någon kabel.

Nygarn utveckling AB har under senare tid rönt stor uppmärksamhet i lokal- och riksmedier efter att ha sjösatt sitt unika vatten- och avloppsprojekt. Och det var sedan det projektet avslutats som frågan dök upp: Vad gör vi nu då?

– Vi behöver något att syssla med och det var då någon kläckte idén om en solcellspark, säger Gunnar Bendelin, ordförande i Nygarn utveckling AB.

Sagt och gjort, en liten grupp åkte på studiebesök till Sveriges i dag största solcellspark i Varberg. Besöket gav mersmak och Nygarn utveckling AB beslutade sig för att satsa på att bygga en ännu större solcellspark.

Så i slutet av maj kom Svenska kraftnäts besked om att inte satsa på en ny kabel till Gotland. Ett hårt slag mot flera projekt på ön, däribland solcellsprojektet på Östergarnslandet.

– Det var en käftsmäll. Men när vi hade repat oss och passerat ilskestadiet, så började vi planera för något annat, säger Gunnar Bendelin.

Målet är fortfarande att bli självförsörjande på el i området. Man söker bara andra vägar. Just nu arbetar gruppen med tre alternativ. Att samarbeta med vindkraftbolaget i närområdet som inte fyllt sin tilldelning och har utrymme i sitt nät. Att bygga flera mindre anläggningar som lokala hushåll kan koppla in sig på och hitta lösningar för att lagra energin i batterier. Man sneglar också på ett gårdsprojekt i När som går ut på att överskottsenergin används för att producera biogas.

– Vi har inte gett upp hoppet om kabeln, men det är politikerna som får trycka på nu, säger Per Flink.

– Vi står också i kö för att få en plats i Geab:s befintliga nät och vi förväntar oss att få en tilldelning.

Gunnar Bendelin påpekar att man inte står ensamma med projektet. Man söker partners att samarbeta med och vill ha kontakt med personer som har idéer. Han påpekar även hur viktigt det är med transparens.

– När vi bildade utvecklingsbolaget 2005 och samlade alla till ett första möte för att informera om vatten- och avloppsprojektet, höll vi på att bli utkastade. Vi hade ju jobbat med frågan och trodde på idén, men folk var inte beredda. Det är viktigt att alla är med och vet vad man pysslar med.

Både Gunnar och Per tror att solcellsprojektet ska gå att genomföra på ett eller annat sätt och målet är att hushåll ska kunna koppla på sig 2019. Men, säger de båda, det kan ta längre tid.

Arbetet är till största del ideellt. Till förstudier har man sökt en mindre summa pengar. När projektet ska realiseras handlar det om egenfinansiering där hushållen själva betalar för att bli anslutna. Det finns planer på att placera solcellerna på vattendammarna vid reningsverket i Skags. Det skulle kunna ge en större effektutvinning.

– Det är förbaskat spännande, säger Gunnar Bendelin.

– Men det är ett projekt, precis som det förra, som får värka och växa fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om