Därför ändrade Geab beslutet

Efter påtryckningar från kunderna backar Geab på solcellstoppet. Om än bara tillfälligt. ”Den här övergångsperioden som vi trodde räckte till gjorde ju helt enkelt inte det”, säger Jan Karlsson, vd.

Kundtryck. Jan Karlsson, vd på Geab, säger att trycket på nyanslutningar av solceller har varit stort. Nu backar bolaget delvis på sitt beslut om ett totalstopp och skjuter fram det till mitten på nästa år.

Kundtryck. Jan Karlsson, vd på Geab, säger att trycket på nyanslutningar av solceller har varit stort. Nu backar bolaget delvis på sitt beslut om ett totalstopp och skjuter fram det till mitten på nästa år.

Foto: Dennis Pettersson

Solelstoppet (GA)2017-10-31 05:00

Det var i augusti som Geab, Gotlands energi AB, meddelade att det blir ett stopp för nyanslutningar av solcells- och vindkraftsproduktion till det gotländska elnätet. Det var en direkt följd av Svenska kraftnäts beslut att inte bygga en elkabel mellan fastlandet och Gotland.

Geabs stopp skulle ha trätt i kraft under onsdagen, men i går meddelade alltså elbolaget att beslutet ändras och skjuts på framtiden till sista juni nästa år.

– Den här övergångsperioden som vi trodde räckte till gjorde ju helt enkelt inte det, så vi valde att sträcka ut den till halvårsskiftet nästa år, säger Jan Karlsson.

Beskedet om sol- och vindelsstoppet har kritiserats av branschen, överklagats av företaget ETC el och Energimarknadsinspektionen har inlett en tillsyn mot Geab. Enligt Jan Karlsson har granskningen inte något med det senaste beslutet att göra.

– Nej, ingenting alls egentligen utan det här är baserat på kundtrycket, säger han.

Tillströmningen av ansökningar har varit stor och många som har pågående projekt och beställning av solpaneler har hört av sig till Geab.

– Det har varit en rusning i dörren och många som varit oroliga att de inte hinner, så det är av den anledningen vi skjuter på det, säger Jan Karlsson.

Geabs motivering till att stoppa nyanslutningar har hela tiden varit att den ökade elproduktionen som går in på nätet kan orsaka totalstopp när det blir för mycket el.

Enligt en ny bedömning räknar bolaget med att kunna ansluta en megawatts ny el på de nio månader som återstår innan stoppet. Hittills har de nya anslutningarna legat på ungefär 0,85 megawatt per år, enligt Jan Karlsson.

– Det påverkar driftsäkerheten väldigt marginellt, så vi tycker att kundaspekten är viktig att väga in i det sammanhanget, säger han.

Att ni först fattar ett beslut, som ni sedan backar delvis från, är det för att sätta politisk press angående fastlandskabeln?

– Nej, det är det inte. Det här handlar om omsorg om leveranssäkerheten. Ju mer produktion av el som vi ansluter desto mer ökar risken för att det blir avbrott på det gotländska elnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!