Då kommer de gotländska jordgubbarna

Trots vårens kyla har färskpotatisen och jordgubbarna nu börjat titta fram. Då kan du köpa!

Foto: Joel Nilsson/arkiv

sommar2017-05-30 14:51

Sparrisen är på flera håll på ön inne i sin topp just nu. Men många undrar när jordgubbar och färskpotatis kommer ut till försäljning.

Vårens köldknäppar med minusgrader har ställt till det för många av öns odlare av primörer, men det har inte helt stoppat jordgubbarna och potatisen.

Vid Stenhuse gård i Sanda har dock inga röda gubbar gjort sig synliga ännu. Där odlar man helt och hållet under duk.

– Det är kartbildning nu, vi siktar på att kunna sälja till midsommarveckan, runt den 15 juni hoppas vi. Många av blommorna tog även stryk av frosten, berättar ägaren Tomas Pettersson.

– All sparris som hade kommit upp ur jorden på friland strök med i kylan, så det var en åtta-nio dagar därefter som vi gick miste om. Men nu är vi inne i vårt max och har väldigt mycket sparris, säger Tomas Pettersson.

LÄS MER: Nytt köldrekord i Visby – kallaste majtemperatur sedan mätningarna startade

Stefan Olsson på Bärgården i Källunge drabbades också av vårens köldknäppar men trots det har man redan nu röda jordgubbar klara för försäljning. Redan under onsdagen öppnar gårdsbutiken för jordgubbssugna besökare.

– Jag har tagit fram min 1,2 meter höga jordgubbe som ska stå ute vid vägen, så det betyder att de är klara. Vi är ungefär en vecka senare än vi brukar.

Att jordgubbarna i Källunge är mogna redan beror på att man delvis odlar i tunnel – en dyrare teknik än att köra på friland.

– Men av våra totalt 9 hektar jordgubbsodlingar är bara 0,3 hektar tunnelodling, säger Stefan Olsson.

Literpriset tror Stefan Olsson till en början hamnar på 60-70 kronor.

– De går nog åt i ett smack. Till nationaldagen räknar vi med att ha jordgubbarna ute i butikerna, och sen skördar vi fram till halva augusti ungefär.

Färskpotatisen börjar också se dagens ljus på Gotland. Hos Ryftes i Fole tog man upp den första i fredags, vilket är en ganska normal tid på säsongen.

– Vi brukar skörda den första potatisen runt mors dag. Vi har kört ut till butiker i Visby och norra Gotland, och nästa vecka får butikerna på Sudret, berättar Erika Andersson, försäljningschef på Ryftes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!