Tufft för ambulansen i sommar – "Värsta hittills"

Antalet utryckningar för ambulansen på Gotland har ökat rejält i sommar och sommarpersonal säger att de kanske inte kommer tillbaka. "Jag är väldigt orolig", säger Cecilia Gustafsson, områdeschef vid Falck Ambulans.

Cecilia Gustafsson är inte nöjd med hur sommaren varit och menar att det måste till en förändring.

Cecilia Gustafsson är inte nöjd med hur sommaren varit och menar att det måste till en förändring.

Foto: Tommy Söderlund

SOMMAREN PÅ GOTLAND2019-08-06 06:05

Under den här sommaren har antalet utryckningar ökat rejält och Cecilia Gustafsson är orolig över vad det kan komma att få för konsekvenser.

– Vi har haft den värsta sommaren någonsin och väldigt hög belastning. Antalet uppdrag ökar under varje år, tyvärr ökar inte våra resurser, säger Cecilia Gustafsson.

Under högsommaren har de en dagbil i Slite, en dygnsbil i Hemse, en dygnsbil i Visby, en extrabil som kör mellan klockan tolv till nio på dagarna och ambulanshelikoptern.

– Under sommaren är helikoptern högt belastad av transportuppdrag. Det är många transporter av personer som behöver köras hem och gotlänningar som ska hämtas från fastlandet, säger Cecilia Gustafsson.

Hur känner du och dina kollegor kring de resurser som ni har?

– Om vi skulle få en olycka med fem skadade ska vi vara glada om vi kan skicka en ambulans. Vi har nästan ingen beredskap i fall något större skulle hända. Jag är väldigt orolig eftersom antalet utryckningar ökar hela tiden, men inte resurserna, säger Cecilia Gustafsson.

Hon säger att det kan finnas flera olika anledningar till att antalet larm har ökat på Gotland.

– Vi har hamnat i ett läge där vi antingen behöver få mer resurser eller färre larm. I bland väljer SOS Alarm att det ska skickas en ambulans och på grund av tidbrist hinner de inte allltid ställa den extra frågan som kan behövas. Vi har fått köra personer som inte alltid är i akut behov av ambulans, men vi vet inte vad de sagt till SOS Alarm under samtalet. Samtidigt kan det finnas de som väntat hemma i 2-3 timmar innan de fått hjälp, säger Cecilia Gustafsson.

Sommarpersonal har även sagt till Cecilia Gustafsson att de inte kommer tillbaka – om det inte blir en förändring till nästa sommar.

– De vikarier som varit återkommande här på sommaren säger att belastningen har varit klart tyngre än tidigare. De kommer inte tillbaka om det inte blir en förändring, säger hon.

Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att man under hösten ska titta på hur läget varit för ambulansen.

– Vi har börjat ta tag i det här och jag har önskat att få statistik över vilka ambulanskörningar som vi har. Räddningstjänsten och polisen har haft en lugn sommar och det har inte varit några större olyckor. Då måste vi titta på vad det är larm som de får. Alla ambulanstransporter som körs är inte akuta, en del är vårdtaxi. Vi måste titta på vad det är som upptar våra resurser när någon annan behöver ambulans, säger Mats-Ola Rödén.

Antalet utryckningar

Vecka 28: 150 (2015), 177 (2018), 188 (2019).

Vecka 29: 175 (2015), 216 (2018), 212 (2019).

Vecka 30: 185 (2015), 207 (2018), 225 (2019).

Vecka 31: 172 (2015), 208 (2018), 231 (2019).

Antal uppdrag årsvis: 6877 (2016), 7249 (2017), 7489 (2018).

Källa: Falck Ambulans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om