Färsk statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, visar att varannan ungdom mellan 16 och 18 år och var tionde mellan 13 och 15 kommer att sommarjobba i år.
Det ger en första vink av vuxenlivet, men också en del pengar till den privata kassan.
Samuel Wattskog, 17 och Hanna Kolberg, 24 är anställda som kyrkogårdsarbetare av Visby domkyrkoförsamling.
– Det är min sjätte sommar, jag har alltid trivts väldigt bra, säger Hanna, som med åren alltså blivit en slags veteran.
Genom åren har hon studerat på fastlandet, men är nu sedan i vintras åter på hemön. Till vardags utbildar hon sig till undersköterska via Komvux vuxenutbildning, och är väl därmed per definition redan vuxen. En termin är avklarad, två återstår.
Det är tredje sommaren på östra och södra kyrkogårdarna, de som ligger intill varandra vid vattentornet i Visby.
Dessförinnan har hon tillbringat två somrar på Norra kyrkogården.
Samuel Wattskog är, i sammanhanget, nybörjare. Dock med en kyrkogårdssommar bakom sig.
– Jag gillar att vara ute och här finns alltid saker att göra, man lär sig efter hand. I dag ska jag klippa skott på träden, säger han.
I arbetet ingår även bevattning och skötsel av grusgångar och gravar. Bland de 2 660 gravplatserna har personalen skötselansvaret för 976.
Alla arbetsuppgifter får dock inte göras i händelse av att någon skulle vara under 16. Som att köra grästrimmer eller elektriska häcksaxar.
Sommarjobbet är, menar Samuel Wattskog som just avslutat första året på gymnasiet, en första inblick i vuxenlivet. Det är långa dagar, sju till fyra, och mycket eget ansvar.
Dessutom genererar det en del pengar.
– Jag sparar inte till något speciellt, men det är kul att tjäna lite eget, säger han.
För Hanna Kolbergs del är det ett sätt att fylla på kassan. Sommaren ger inga studiemedel, genom arbetet kan hon bunkra upp för fortsatt pluggande.
Frågan är vad man då ska göra med sina första egna slantar. Spara eller spendera? Gör lite av varje, menar Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank:
o Spara en del så att de kan användas senare under året, till en sportlovsresa eller en ny telefon om den gamla går sönder. Det kan också vara klokt att lägga undan en del till framtida högskolestudier eller liknande.
o Spendera en del, det ska kännas att du fått ut något av ditt slit. Tänk efter vad du längtat efter och lägg pengarna på det, annars är det lätt att de rinner iväg till småsaker.
– Vi förespråkar att man alltid ska spara tio procent av sin lön. För den som inte har räkningar eller hyra att betala rekommenderar vi att spara ännu mer, menar Sharon Lavie.