Gotländska kvinnor sover sämst i landet

Nästan varannan kvinna på Gotland har problem med sömnsvårigheter vilket är de sämsta siffrorna i hela landet. En tredjedel av de gotländska männen sover också dåligt om nätterna.

Sömnstörning. Hälften av alla gotländska kvinnor och en tredjedel av männen har sömnproblem.

Sömnstörning. Hälften av alla gotländska kvinnor och en tredjedel av männen har sömnproblem.

Foto: Henrik Radhe

sömnproblem (ga)2017-02-01 13:10

Statistiken bygger på svar från Nationella folkhälsoenkäten som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år under 2013-2016. Sömnsvårigheterna är ganska jämnt spridda över landet, något högre i Örebro län och lägre i Norrbottens län. Den stora skillnaden finns mellan könen. Bland kvinnorna uppger i 43 procent att de har sömnsvårigheter medan 29 procent av männen upplever problem på Gotland.

Varför är det så stor skillnad i sömnproblem mellan kvinnor och män?

– Man har sett att under dagen så sjunker mäns kortisolhalter på eftermiddag och kväll medan kvinnors ökar, vilket visar på mer stress. Vi vet att kvinnor dubbelarbetar i högre utsträckning på arbetsplatsen och i hemmet, så när männen slappnar av efter arbetsdagen ökar kvinnornas stressnivåer, säger Per-Niclas Olofsson, affärsenhetschef och psykolog vid Avonova som har företagshälsovård.

Är vi för dåliga på att söka hjälp mot sömnstörningar?

– Ja, för många är det lite pinsamt att inte kunna sova på nätterna, man vill inte gärna framstå som skör i en tid när kraven är många och informationsflödet är konstant, säger Per –Niclas Olofsson.

Hur påverkas vi av informationsflödet?

– Eftersom flödet i nyhetskanaler och sociala medier är konstant kan det vara svårt att slappna av. Tidigare tog vi del av nyheterna på tv och i tidningar, nu kan vi uppdatera oss dygnet runt. Det ger oss känslan av en upplevt oroligare värld - även om världen är orolig genom tiderna så upplever vi det som mer nu.

Vilka är våra sömnbovar?

– Sömnproblem har nästan alltid med stress att göra. Så länge du sover kan du klara dig från att gå in i väggen. De som kommer till oss på företagshälsovården har oftast sömnstörningar i samband med utbrändhet och matthet. Att ha smärta och värk i kroppen ger dålig sömn, sömnbrist orsakar i sin tur en ökad smärtkänslighet. Mitt råd är att ta en kur med sömnmedikament för att bryta den onda cirkeln.

Generellt sett ökar vår levnadsstandard och allt fler har rörligare jobb som frilans eller jobbar hemma på deltid. Ändå känner sig många stressade av krav på jobbet och privat.

– Man kan säga att vi lever över våra tillgångar, vi har vant oss vid en viss livsstil som är svårt att vänja sig av med sedan. Samtidigt som sociala medier visar en lyckad bild av hur andra har det, vad gör det med oss? Det finns skäl att fundera på "hur vill jag leva mitt liv?". Att ställa sig själv frågan: vad är viktigt för mig - att jobba mycket och få en hög lön eller att ha mer tid med familjen?

Tendensen att den psykiska ohälsan växer över tid i Sverige är värt att reflektera över, anser Per-Niclas Olofsson.

– Nu är det många som söker för för utmattning också, som kan leda till depression och utbrändhet. När sömnen påverkas av stress får vi försämrad besluts- och uppfattningsförmåga. I djupsömn byggs immunförsvaret upp och ett nedsatt immunförsvar gör oss ännu mer utmattade.

För personal i vården och andra skiftjobb är riskfaktorn högre för störd sömn.

– Skiftarbete försämrar sömnen. Vikarier som rings in med kort varsel får också en ökad stressnivå. Det är en låg rörlighet på arbetsmarknaden här på ön, har du ett jobb är det svårt att byta till ett bättre. Det gör att många fortsätter jobba under tuffa villkor, som inom hemtjänsten, säger Per-Niclas Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om