Hushållen får betala för regionens misstag

Regionens dåliga kontroll på verksamhetsavfall slår hårt mot öns hushåll som i sin tur får ökade avfallstaxor. "Vi kan inte ha en taxa som bygger på känsla", säger enhetschefen.

Återvinning. Kostnaden för att gotlänniningarna inte slänger sina sopor där de ska, kostar skattebetalarna två miljoner kronor varje år. Arkivbild.

Återvinning. Kostnaden för att gotlänniningarna inte slänger sina sopor där de ska, kostar skattebetalarna två miljoner kronor varje år. Arkivbild.

Foto: Joel Nilsson

SOPIG HANTERING2017-04-09 08:02

Region Gotland har stora problem på sina återvinningscentraler (ÅVC). De är skyldiga att ta emot privatpersoners avfall – men inte verksamhetsavfall från företagare. Men Region Gotland har valt att ändå tillåta att företagen får lämna avfallet på ÅVC:erna. Till en början var det gratis för företagen att lämna sorterat verksamhetsavfall. Men sedan några år tillbaka tar Region Gotland 1 000 kronor i avgift för en bil med släp.

Men ett stort problem är att företagen valt att använda ännu större släp, vilket Svenskt Näringsliv var först med att rapportera om. De större släpen gör att regionen inte längre har täckning för sina kostnader. Ibland åker också företagare och lämnar avfallet i privata bilar – för att komma runt kostnaden på 1 000 kronor.

Daniel Björkman, som driver Returbagen, har som affärsidé att ta hand om byggföretagens avfall som hans företag hämtar, sorterar och återvinner med hjälp av andra företag. Men han kan inte konkurrera på samma sätt längre.

– Det är bedrövligt att det fungerar såhär på återvinningscentralerna. Jag har påtalat problemet och de håller med om det jag säger, men det händer ingenting. Det tycker jag är märkligt när vi gått ut med att vi ska vara en ekokommun, säger Daniel Björkman.

Han säger att det är medborgarna som får ta smällen när Region Gotland inte reglerat kostnaderna på rätt sätt. När regionen inte har fullständig täckning för det verksamhetsavfall som man får in – då måste man höja taxan för hushållsavfallet.

– Regionen förlorar mycket pengar på att inte ta tag i det här. Det blir helt fel, säger Daniel Björkman.

Enhetschefen Claes Friberg säger att de är medvetna om problematiken. Han menar att de behöver mer "hårda" värden för att kunna ha en rättvis taxa. Framöver ska de bygga om återvinningscentralen i Visby och även i Slite. Därefter kan det bli aktuellt med ett inpasseringssystem, bommar eller annan lösning för att komma åt problematiken med verksamhetsavfall.

– Vi kan inte ha en taxa som bygger på känsla, utan vi måste ha fakta. I dag är det bara en känsla och det är inte gott nog, säger Claes Friberg självkritiskt.

Daniel Björkman menar att det kan vara tiotals miljoner kronor som Region Gotland förlorar varje år. En kostnad som regionen tvingas lägga på medborgarna – till exempel med högre avfallstaxor.

–  Våra återvinningscentraler finansieras av avfallstaxan och det är hushållen som betalar. Om vi ser att kostnaden ökar, då måste vi höja avfallstaxan, säger Patric Ramberg, teknisk direktör.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell är införstådd i problematiken och säger att det är något som han vill att förvaltningen tar tag i ännu hårdare.

– Jag är besviken över att förvaltningen inte kommer fram till någon lösning. Men samtidigt har vi kanske inte varit tillräckligt tydliga från politikens håll. Jag kanske får lyfta det här igen och fråga om vi ska vara ännu tydligare med vad vi vill, säger Tommy Gardell.

Han säger att det inte är bra att Region Gotland konkurrerar med andra företag i och med att de inte har så bra koll på sin egen verksamhet.

– Det blir en osund konkurrens när det finns företag som vill ha det här också, säger Tommy Gardell.

Daniel Björkman menar att det är stora summor som ni förlorar i och med det här?

– Jag tror inte att det handlar om sådana summor som han nämner. Men jag vet inte hur mycket vi förlorar, säger Tommy Gardell.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!