– Det är faktiskt ganska allvarligt, det blir en sanitär olägenhet. Vi vet inte vad vi ska göra mer, säger Valla Sigurdardottir som driver Björkhaga strandby.
Den lilla sopstationen på anläggningen är helt fullproppad med kärl. Femton soptunnor i olika storlekar står uppställda innanför det lilla planket, som har fått utrustas med ett nättak för att förhindra att sopor kastas in. I år har situationen spårat ur, upplever Valla Sigurdardottir. Använda blöjor slängs i buskage, soppåsar lämnas utanför restaurangen och sopstationen svämmar över. Trasiga brassestolar, luftmadrasser och fläktar dumpas bakom sopstationen. Två anställda ägnar tillsammans åtta timmar per dag för att få bort det värsta. När GA kommer till Björkhaga har de nyligen haft en total sanering och forslat bort sopor i en container. Oliver Flygebrant Melin sommarjobbar på campingen och har fått lägga mer tid på sophantering än vad han trodde.
– Det är fullt med säckar överallt. Det är mycket barnblöjor med kryp i, säger han.
Problemen började redan i slutet av maj. Trots att det knappt fanns några gäster på anläggningen blev soptunnorna fulla. Valla Sigurdardottir har låtit personal ”spionera” på de bilar som åker förbi och dumpar sopor, och har genom registreringsnumren kunnat konstatera att flera av dem bor i närområdet. Björkhaga strandby har redan en daglig tömning av kärlen, men det räcker inte till menar Valla Sigurdardottir.
– Jag är helt förtvivlad. Vi har så många kärl och tömning varje dag, men ändå reder vi inte ut det.
Valla Sigurdardottir har varit i kontakt med Region Gotland men upplever att hon skickas runt och inte får något gehör.
– Vi vill ha hjälp. Jag tycker inte att detta bara är vårt ansvar.
Jonatan Levin är miljöskyddsinspektör på Region Gotland och är medveten om problematiken på Björkhaga strandby.
– Det är ett problem där det inte riktigt finns något klart svar. Det är allmänheten som skräpar ner på privat mark och det blir så mycket skräp att näringsidkaren inte kan ta hand om det själv.
Han poängterar att det är besökarna som har ansvar för att ta med sig skräpet hem, och inte slänga det i anläggningens sopstation trots tydlig skyltning om att det är förbjudet.
– Det är inte okej att bara lägga det någonstans, det är en brottslig handling.
De avdelningar på regionen som hanterar renhållning har inlett diskussioner kring problemet.
– Vi behöver ha en dialog kring hur vi kan stötta de näringsidkare som får problem med liknande situationer i framtiden.