Rapporterna om nedskräpning i skog och mark duggar tätt. I fjol inkom 121 sådana anmälningar – en siffra som ser ut att stiga i år. Och i förra veckan rapporterade Region Gotland om det ökande problemet med hushållssopor i allmänna papperskorgar.
– Ja, det har skett en rejäl ökning de senaste två åren, sade teknikförvaltningens Isak Malm till Helagotland.se då.
Samtidigt inkommer skarp kritik från Håll Sverige rent, en ideell organisation som verkar för renhållning.
Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter ska alla kommuner ha både mål och åtgärder gällande nedskräpningen i sina avfallsplaner. Gotland tillhör de platser som saknar båda delarna.
Ön har inte en aktuell avfallsplan överhuvudtaget, visar det sig, vilket är problemets själva utgångspunkt.
– Dels fanns det här inte med i den gamla avfallsplanen, och dels gick denna också ut redan 2010, berättar regionens avfallsutvecklare Lisa Larsson.
Varför gjordes det inte en ny?
– Jag jobbade inte där 2010, men jag vet att det har varitmycket fokus på vatten i stället, de senaste åren. Vilket man kan förstå, även om det är tråkigt att avfallsarbetet halkat efter.
Arbetet med en ny plan är i gång. Men det väntas ta lång tid innan den är på plats och kan ge resultat.
– Jag jobbar på det här nu och får även hjälp av en konsult, men det tar nog några år till. Vi vill gärna ha både möten och utställningar kring detta, och en kreativ process där många kommer till tals. Får vi till en bra plan blir det lättare att ta andra politiska beslut i framtiden.
Ett arbete som kan gå snabbare pågår dock parallellt. Nyligen biföll regionstyrelsen nämligen en motion med titeln ”Håll Gotland rent” – trots att tjänstemännen förordat ett avslag. Motionen föreslår bland annat att ”alla socknar och samhällen regelbundet tillsammans städar Gotland”. Handlingarna nämner även det förebyggande arbetet.
Någon budget finns inte med i protokollet – men Lisa Larsson har en siffra att gå efter.
– Vi har fått 300 000 kronor till det här. Det blir lite fel ordning, vi borde kanske ha avfallsplanen färdig först, men det är ändå bra.