Hälsoskyddsinpektör Åke Edvinsson är tillsammans med några kollegor regionens ansvarige för dumpade sopor. Hans jobb i frågan består av att ta emot anmälningar, försöka reda ut vem de upphittade soporna kan tillhöra, och se till att de forslas bort. Antingen av markägare eller av teknikförvaltningen.
– Står de på regionens mark tar vi det direkt, men är det annan markägare så ber vi dem ta hand om det i första hand, säger Åke Edvinsson.
Det är många anmälningar per år, men 2019 ser ut att bryta trenden med något färre fall av sopdumpning.
– Faktum är att det inte har kommit in lika mycket anmälningar som det brukar i år. Vi är uppe i 62 anmälningar hittills, så om det inte ökar under hösten, är det färre i år, säger Åke Edvinsson.
Tidigare år brukar antalet anmälningar ligga mellan 120 och 150 per år. Men Åke Edvinsson tror också att det finns ett stort mörkertal.
– Det beror ju på vad folk hittar och anmäler in, men rent statistiskt har det gått ner.
Helagotland.se följde med Åke ut på en av sina rundor där han kollar upp de tips han fått. Utanför Tingstäde samhälle finner han utan problem fram till den plats som tipsaren angivit.
– Här är det lite gott och blandat om man säger så. Mycket glas. Men sorterar man det här kostar det ju inget att lämna in, så varför slänger man det här?, säger Åke Edvinsson när vi kommer fram.
– Kommer du med som privatperson med en full släpvagn med blandat skräp så får du betala 100 kronor på återvinningscentralen. De som får betala mycket är företag som kommer med verksamhetsavfall, de kan betala upp till en tusenlapp.
I utkanten av norra Visby finns ett annat inrapporterat sopfynd. Här står ett tält fullt med skräp som ser ut att bara lämnats åt sitt öde. Tidigare år har Åke hittat tillfälliga boningar med både kanyler och liknande i det området. Så man kan bara sia om vem som lämnat tältet.
Kostnaderna för hanteringen av sopor i naturen blir en ansträngning för skattebetalarna. Sedan 2013 har det kostat 1,5 miljoner kronor för Region Gotland. Per år kostar det kring 300 000-400 000, enligt Åke Edvinsson.