Det är dagen efter jul och på olika håll fylls bilar och släpvagnar med skräp för en tur till återvinningsstationen. Enligt renhållningsarbetaren på Visby Återvinningscentral Tore Bjersander är det nu julen städas ur.
– Nu har det varit stängt i fyra dagar så nu kommer alla julsopor. De får tid att samla på sig. Många passar även på att städa ur garaget när de ändå planerar en tur hit, säger han.
Tyvärr förekommer det fortfarande mycket slarv när gotlänningarna ska återvinna. Någonting som också stämmer överrens med resultatet från en ny nationell undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Ragn-Sells, där 63 procent av svenskarna visar sig ha svårigheter med att veta var soporna ska slängas.
– Det vanligaste är att saker hamnar på fel ställe. Folk är lite nonchalanta, de är ofta stressade och man har inte tid att läsa på skyltarna. Om man lämnar ett träbord med järnben, så kan man ge lite extra tid och skruva av dem och lämna på järnskroten, fortsätter Tore Bjersander.
Han ger ytterligare ett exempel på ett vanligt misstag och plockar upp en dammsugare från elektronikinsamlingen.
– Vi är bara intresserade att ha själva motorn i elektroniken, så att kasta en hel dammsugare är väldigt onödigt. Jag brukar alltid säga att man kan ta bort slangen och lägga i plast och ta bort röret och lägga i metall. Man kan tycka att vuxna människor borde begripa det, men det är väl för att man är lat som med det mesta, säger han.
Gotlänningarna ser dock ut att bli bättre på sophantering, men främst då de yngre.
– Det har blivit bättre, men det finns fortfarande mycket att göra. Vi får till exempel ofta fortfarande gå runt på hela stationen och hojta när folk gör fel. Men många ungdomar sköter sig, så jag har hopp om att ungdomen har insett att planeten inte kan fortsätta i den här riktningen. Generellt är även kvinnor bättre på att faktiskt fråga var saker ska ligga än män – som mer har en attityd av att de vet allt, säger Tore Bjersander.
Uppe på stationen bland en massa containers står ett tiotal bilar där folk springer runt bland alla andra med påsar och diverse prylar som slängs till höger och vänster. En av besökarna, Emma Wallman, menar att hon själv har blivit mer miljömedveten med tiden.
– Mycket nog för att man har hört så mycket om det under året. I min familj försökte vi vara sparsamma under jul och köpte till exempel bara klappar till barnen. Jag hoppas att det kan leda till att vi konsumerar mindre i framtiden, säger hon.
Längs bilarna står även Gunnar Unger som är i full färd med att slänga skräp från sin bil. Även han håller med om att det finns en ökad miljömedvetenhet
– Om man backar tio år så har det nog hänt väldigt mycket. Jag skulle säga att det satte fart för kanske två år sedan, säger han.
Han menar att centralen i Visby på senare tid har blivit för petig både med hur saker ska slängas och med avgifterna. Någonting som blev hett debatterat när återvinningscentralen valde att skärpa tillämpningen av taxorna i slutet av oktober.
– Emellanåt kan jag tycka att vissa är lite för petiga både med var saker ska ligga och med avgiften. De kan vara bra på att i bland ta betalt för väldigt lite. Till exempel har jag sett att det har lett till att många lämnar kvar sina lastpallar, säger Gunnar Unger.