Högt tryck på återvinningen: "Tre bilar i minuten"

Sommaren är en tid då många rör sig på ön och det genererar också mycket skräp som behöver återvinnas. Helagotland.se besökte återvinningen i Visby för att kolla läget.

Om man är osäker på var saker ska slängas är det bäst att fråga, så att det hamnar rätt.

Om man är osäker på var saker ska slängas är det bäst att fråga, så att det hamnar rätt.

Foto: Ronja Hansen

SORTERA SKRÄPET!2019-07-28 10:00

Tore Bjersander är en av de som jobbar på återvinningen. På frågan ifall folk sköter sig svarar han:

– Det kan man diskutera. Folk har alltid bråttom och kan vara rätt nonchalanta. Många vill bara "rafsa iväg" allt så snabbt som möjligt, så att säga.

Under sommaren har det som vanligt varit mycket folk som kör förbi återvinningen.

– Det har varit omkring 1400-1500 bilar som kommer varje måndag då vi har öppet längre. Lördagar är dock värst, då har vi bara öppet i sex timmar och under den tiden brukar det komma runt 200 bilar i timmen. Det är tre bilar i minuten, berättar Tore Bjersander. Han har flera råd att ge till de som kommer till återvinningen.

– Man ska inte jäkta, och tänka på att parkera klokt. Det finns andra som vill slänga saker också, man kan inte bara prioritera sig själv. Men mitt bästa tips är att sortera allt innan.

Systrarna Irene Tegner och Elisabet Myr håller med om tipset.

– Sortera hemma, annars får man springa omkring, säger Irene Tegner. Hon bor bara på ön under somrarna och brukar oftast åka till Klintehamns återvinning. När det är sommar brukar hon återvinna en gång i veckan. Elisabet Myr är bofast på Gotland och återvinner lite mer sällan.

– Jag åker en gång i månaden ungefär. Det jag slänger mest är plast, glas och papper.

Habib Ahmadi är en av de som hjälper till vid återvinningskärlen uppe på rampen.

– Jag sommarjobbar här. Det är mycket folk som kommer och det är ju bra för mijlön, men de är inte så duktiga på att slänga sakerna rätt, berättar han.

Trots miljötänket går mycket resurser till att köra iväg alla containrar till fastlandet. Det är nämligen bara träet som återvinns direkt på ön.

– Det skickas med lastbilar till ett stenbrott i Bro, allt annat till fastlandet. Om vi tog vara på mer här skulle det spara både pengar och resurser, säger han.

– Återvinningen här är inte skattefinansierad, utan vi tar avgift för vissa saker som slängs och finansieras genom det. På fastlandet kan flera kommuner gå ihop och samarbeta, men så funkar det inte här.

Tore Bjersander tror att man i framtiden kanske kan återvinna mer material direkt på Gotland.

– Med hjälp av den tekniska utvecklingen kan det ju bli så om några år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!