"Man blir orolig – det kan ju hänt en anhörig något"

Halv tio på onsdagskvällen fick gotlänningarna ett sms i form av ett VMA från SOS Alarm. För vissa var det inte nog med det. Mitt i natten började även hemtelefonen att ringa. "Man blir ju lite orolig" säger Margareta Smedberg Blad.

Per Einerfors, presstalesperson på SOS-Alarm.

Per Einerfors, presstalesperson på SOS-Alarm.

Foto: Per Mikaelsson/Pressbild

SOS ALARM2019-01-03 16:58

Till följd av stormen Alfrida valde räddningstjänsten på onsdagskvällen att skicka ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, till alla på Gotland. Det första meddelandet kom i form av ett sms vid 21:30-tiden. Informationen var att telefonnätet på ön inte fungerade fullt ut, och att öborna därför skulle ta sig till närmaste brandstation vid behov av kontakt med 112. För många var det däremot inte det enda meddelandet, utan mitt i natten började även hemtelefoner runtom på ön att ringa.

– Jag fick två samtal och det sista måste ha varit runt kvart i tre. Då blir man ju lite orolig. Jag har en son i Valleviken som hade varit utan ström och då tänkte jag att "oj nu har det hänt något", säger Slitebon Margareta Smedberg Blad.

När hon lyfte upp luren till den fasta telefonen fick hon samma VMA som tidigare fast i muntlig form.

– Rösten sa det som vi redan visste. Det är klart att det är bra att vi får informationen men när det kommer på det sättet blir man ju lite irriterad. Jag tycker synd om folk som får gå upp mitt i natten och som blir oroliga.

En annan som också fick flera orostankar när telefonen plötsligt började ringa är Göran Alfvengren från Burge.

– Det var vid 04-tiden. Jag är inom hemvärnet så jag visste inte om det var ett larm eller om det hade hänt något. Det kan ju ha hänt en anhörig något, säger han.

Per Einerfors, som är presstalesman på SOS Alarm, berättar att de på onsdagen fick en begäran om VMA från räddningsledare på Gotland.

– De hörde av sig och begärde ett meddelande via både telefoni och sms. Då går det ut så fort som möjligt, säger Per Einerfors.

Anledningen till att meddelandet till de fasta telefonerna kom ut så pass mycket senare, och mitt i natten, menar han beror på telefonoperatörernas kapacitet.

– Det är ett relativt omfattande varningsmeddelande och man behöver ha förståelse för att det också tar tid. Det går fortare att få ut över sms än telefon, säger han.

Helagotland.se har sökt ansvariga hos de olika telefonoperatörerna under dagen för en kommentar men har inte lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om