Fokus på spannmål i tre dagar

Den 11-13 juli hålls ett Nordiskt Kulturspannmålsseminarium på Gotland. Redan nu har konferensen drygt ett femtiotal anmälda från flera nordiska länder och intresse finns från delar av övriga världen.

Ax. Från vänster
höstsorter: borstvete Gotland, höstspelt, svart emmer, blå emmer, enkornsvete. Vårsorter: lantvete, vårspelt, gotlandskorn, vit emmer/ardreemmer.
Foto: Gutekorn ek. förening/Riina Noodapera

Ax. Från vänster höstsorter: borstvete Gotland, höstspelt, svart emmer, blå emmer, enkornsvete. Vårsorter: lantvete, vårspelt, gotlandskorn, vit emmer/ardreemmer. Foto: Gutekorn ek. förening/Riina Noodapera

Foto: Foto: Gutekorn ek. förening/Riina Noodapera

Spannmål2017-05-09 11:00

– Vi har anmälningar från de nordiska länderna, men det finns även intresserade från Storbritannien och Estland. Däremot är det för tillfället lite dåligt med anmälningar från Gotland, men vi hoppas på fler eftersom det är ett bra tillfälle att få lära sig mer utan att behöva resa iväg, säger Riina Noodapera, landsbygdsrådgivare vid Hushållningssällskapet med engagemang i Gutekorns ekonomiska förening.

Seminariet vänder sig i första hand till det nordiska nätverket av odlare, mjölnare, bagare och andra förädlare som är intresserade av gamla kulturspannmålssorter. Bakom seminariet står, bland andra, den ideella föreningen Allkorn, Gutekorns ekonomiska förening samt Nordiska genbanken som arbetar med att bevara gamla spannmålssorter till eftervärlden. Sammankomsten kommer att hållas på Gotland grönt centrum.

Riina Noodapera uppger att det finns en ständig forskning kring gamla spannmålssorter, som exempelvis enkornsvete, borstvete och speltvete där vissa odlats i obruten odling sedan 1960-talet, men som går att spåra ända ner till bronsåldern och där Gotland visat sig ha bevarat dessa sorter mycket väl.

– På konferensen kommer vi bland annat prata om hur gamla spannmålssorter har en annan påverkan på den mänskliga kroppen än dagens spannmål, hur vi ska göra för att bäst bevara kulturspannmålen och hålla dem rena och hur vi kan skydda dem mot sjukdomar som kan drabba odlingarna, säger Riina Noodapera.

Seminariet innehåller med andra ord allt från växtförädling, bakning, bryggning, utsädeskvalitet till spannmålens hälsoaspekter. Det ges även en möjlighet för deltagarna att få smaka på bröd och öl som tillverkats av gamla kulturspannmålssorter samt utflykter för att se hur de odlas i fält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!