Sedan 1978 har Rolf Lenströmer och Bodil Staaf har haft fritidshus i Lummelunda. Sedan flera år tillbringar de halva året här i närheten av havet, från april till september.
Andra halvan bor de i Örebro, vars kommun uppmärksammat dem för deras sätt att hushålla med färskvattnet.
– Det är inga märkvärdigheter alls, det handlar mest om att göra enkla saker till en levnadsvana, säger Rolf Lenströmer.
Det var vid den här tiden förra året ”spara vatten”-kampanjer infördes på flera orter i landet, bland dem såväl Gotland som Örebro.
Det grundvatten som alltid setts som oändligt började faktiskt sina.
– Det var en helt ny insikt, säger Rolf. I och med att det beror på nederbördsbrist går det ju heller inte att bygga bort. Det enda som hjälper är att spara.
Så Bodil och Rolf började fundera och behövde inte lägga pannorna i särskilt djupa veck förrän den första glassbacken stod på plats i köksvasken.
Det var mest menat som ett test; hur mycket vatten slösar de egentligen bort på ett dygn?
Även detta gav en hisnande insikt.
– Äggkoksvatten, potatisvatten, skölja ur- och av-vatten...allt det tog vi tillvara. Det blev 20-30 liter om dagen, berättar Bodil Staaf.
Spillvattnet, som de samlar i en hink med lock som står på köksgolvet, används till buskar och rabatter i trädgården, men också till att spola på toaletten.
För det hela blev till mer än en test, det blev en livsstil som de håller liv i sedan dess, såväl i Lummelunda som i lägenheten i Örebro.
Där har de även installerat en liten bänkdiskmaskin, vars sju liter vatten som går åt vid varje körning förstås också tags tillvara, precis som spillvattnet i duschen.
– Man blöter sig, tvålar i sig och sköljer av sig. Men blir inte renare av att stå under rinnande vattnen, säger Rolf Lenströmer.
Sparandet har under senaste året utvecklats till en livsstil. Miljömedvetenhet i form av återvinning har funnits länge, men i fråga om vatten är det nytt.
– Varför inte använda vatten två gånger när det är möjligt, frågar de sig. Och det här är så enkla åtgärder så vem som helst kan göra det.
Deras sätt att spara har uppmärksammats av Örebro kommun. I en tävling som gick ut på att ge tips om hur man bäst sparar dricksvatten lämnade de det vinnande bidraget. Som förstapris fick de ett symboliskt duschmunstycke.
Det enda de egentligen använder rinnande vatten till är när de sköljer av tandborsten:
– Det känns som civil olydnad varje gång man drar på kranen, säger Bodil Staaf.
I lägenheten i Örebro kan de se exakt hur mycket vatten de konsumerar, via en mätare liknande elmätaren. Den landade genom deras nya livsstil på runt 40-50 liter per dygn, att jämföra med de 160 liter som anses vara ”normal” förbrukning.
Rolf Lenströmer är av åsikten att färskvattnet är för billigt i förhållande till hur viktigt livsmedel det är. Men så enkelt som att höja priset är det inte:
– Det kunde vara del av en lösning, men det är odemokratiskt, det fungerar inte i praktiken.
Istället är, menar de båda, sparsamhet ett måste. För alla. Att samla upp det spillvatten som går och sedan använda det på nytt.
– Vi har egen brunn så det här är inte av snålhet, men det är ändå vansinnigt att spilla bort så mycket färskvatten, säger de båda prisade sommargotlänningarna.