Föräldrar startar dyslexi-förening

Sören Alfredsson är pappa till två barn med dyslexi. Nu tar han initiativ till att bilda en gotländsk lokalavdelning inom Föräldraföreningen för dyslektiska barn, FDB.

Kunskap. En bok som Sören Alfredsson gärna tipsar rektorer och lärare om.

Kunskap. En bok som Sören Alfredsson gärna tipsar rektorer och lärare om.

Foto: Lasse Linusson

SPECIALPEDAGOGIK (GT)2018-04-04 15:03

Impulsen att starta en förening kring barn med dyslexi fick Sören Alfredsson vid en föräldraträff på Gråbo för en tid sedan.

– En specialpedagog på Gråboskolan hade bjudit in till ett möte för att berätta om sitt arbete. Det kom femton föräldrar både från Visby och från andra delar av ön. Efter mötet tänkte jag att vi borde gå vidare tillsammans med våra frågor, berättar Sören Alfredsson för GT.

I dag lever han i ett samboförhållande. Hans tidigare fru gick bort i cancer och han hade sen ensam vårdnaden om två flickor, tvillingar som paret adopterat vid ett barnhem. I dag går de på var sin högstadieskola.

– Under alla år, ända sedan deras tid i förskolan, har jag kämpat mot det jag upplevt som bristande kunskaper om barn med dyslexi.

Det berättar Sören Alfredsson. Han är själv yrkesverksam i skolans värld. Under många år var han slöjdlärare på Norrbackaskolan i Visby och nu för tiden arbetar han inom särskolan.

– Det är klart att jag genom åren träffat många elever med läs- och skrivsvårigheter som borde ha fått bättre hjälp, säger han.

Föräldraföreningen för dyslektiska barn, FDB, är en av flera rikstäckande organisationer som organiserar dyslektiker och anhöriga till dyslektiker. Som namnet anger tar FDB sikte på rollen för vårdnadshavarna. Föreningen ger stöd och råd till föräldrar, men arbetar inte minst med att förbättra villkoren för barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.

– Ofta finns någon bakomliggande problematik, som till exempel i mina flickors fall, autism, säger Sören Alfredsson.

Han understryker vikten av att lärare och rektorer har kännedom om barn med tal- och skrivsvårigheter och kunskaper om vad det innebär för undervisningen.

– En vanlig variant, enligt min erfarenhet som förälder, är att en lärare som ser att en elev har svårt med språket ger sig den på att lyckas, menar han.

– I stället för att stånga sig blodiga borde de söka stöd. Det finns ju proffs på området, men jag tror det finns en utbredd rädsla för att be om hjälp.

I dag den 4 april har FDB bjudit in till ett första möte på Gotland. Det är ett årsmöte och Sören Alfredsson hoppas att den något formella framtoningen inte ska skrämma bort någon som är intresserad av arbetet. Till mötet kommer bland andra riksföreningens ordförande Fredric Helgesson.

0498 20 24 00

Nätverkar och påverkar

Föräldraföreningen för Dyslektiska barn startades 1992 och har lokalavdelningar över hela landet. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.

FDB Arrangerar föreläsningar och träffar, skapar kontaktnät mellan föräldrar, ordnar sommarläger för barn och ungdomar och sprider kunskap om dyslexi. Man arbetar också för att påverka beslutsfattare, bland annat när det gäller resurser till individanpassad undervisning, specialpedagoger, logopeder och anpassade hjälpmedel för dyslektiker. Ett förslag från föreningen är screening på barnavårdscentralerna för att tidigt upptäcka problem.

Källa: FDBs hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om