I över 170 år har det varit förbjudet att arrangera lotterier i Sverige. Statliga Svenska spel har opererat som ett av få undantag i denna förbudslagstiftning.
Länge fungerade det bra. Staten kunde sätta strama villkor för spelandet, samtidigt som man också kunde räkna in en rejäl vinst på svenska folkets spelande. Men när utländska bolag trängde in på den svenska marknaden med nätbaserade spel havererade systemet. Svenska Spels vd Lennart Käll är därför tacksam över att spelutredningen har kommit igång:
– Det finns ingen annan väg att gå. Vi lever på en marknad som på pappret är ett monopol, men som i verkligheten har full konkurrens – så vi välkomnar att utredningen har kommit till. Vi har fått en marknad helt utan tillsyn och kontroll och det gör att fler kunder hamnar i missbruk.
Med ett licenssystem vill regeringen öppna spelmarknaden för fler bolag och Svenska spel kommer därför att verka i en större konkurrens. Det bekymrar inte Lennart Käll. Han ser fram emot att få en konkurrens på lika villkor, där alla bolag följer samma regler.
– Det är vilda västern som råder i dag. Bolag som har tillstånd måste följa reglerna och samtidigt konkurrera med bolag som inte har några regler några alls.
Men kommer man i framtiden att kunna stoppa de företag som inte följer reglerna?
– Det blir en central fråga för utredningen. Den får ta fram vilka åtgärder man ska vidta. Det behövs en reglering som får stöd och ”power” från tillsynsmyndigheterna.
Utredaren Håkan Hallstedt har förklarat att vägen från ett monopolsystem till ett licenssystem inte kan innebära att alla sitter i orubbat bo, men Lennart Käll tror att Svenska spel kommer att stå sig väl i en konkurrens med andra bolag, men vad kan den ökande konkurrensen betyda för kontoret på Gotland?
– Antalet medarbetare på Gotland har ökat och här sitter mycket av det som är framtiden: IT-drift, förvaltning och utveckling, kundservice och – inte minst – den digitala och mobila satsningen.
Ett licenssystem ska bygga på konkurrens mellan jämbördiga aktörer. I utredningsdirektiven förklarar regeringen att det därför bör övervägas om staten ska kunna fortsätta att äga och styra spelbolag. Ett licenssystem kan alltså, i en förlängning, leda till en försäljning av Svenska Spel
Lennart Käll är förtegen om vilka konsekvenser en sådan försäljning kan få för jobben på Gotland:
– Jag spekulerar inte i det. Vi får avvakta utredningen och dess konsekvenser. Ju bättre vi jobbar i dag för att möta kundens behov desto bättre existensberättigande har vi.
Kan det bli fråga om att man säljer ut delar av bolaget?
– Nej. Du får mig inte att spekulera i det. Jag går inte före utredningen i den frågan. Men jag litar på att det vi gör på Svenska spel i dag gör oss konkurrenskraftiga.
Finns det någon anledning till oro i Visby?
– Att stå inför en förändring skapar alltid frågor. Vad ska hända med mig – och vad händer med mitt jobb? Vi ska ha respekt för oroskänslorna och som chefer ska vi finnas nära medarbetarna nu. Men vi har en tro på bolaget och det vi gör. Det är framåt som gäller just nu och det är viktigt att vi fortsätter att vara på tå.