Det går bra för Svenska Spel. Förra året hade bolaget spelintäkter på nio miljarder kronor och lämnade drygt hälften vidare till statskassan.
Men bolaget har tappat marknadsandelar under en längre tid. Nu är den nere i 40 procent. Trots att Sverige har spelmonopol väljer allt fler svenskar utländska spelbolag – där oddsen är högre.
Nu vill Svenska Spel ändra på det. I september lämnades ansökningar om att få höja oddsen, satsa på andra spelformer och även införa spel med varuvinster.
– Vi har ett uppdrag att få svenskarna att välja Svenska Spel och då måste vi vara konkurrenskraftiga. De ansökningar vi lämnat till regeringen skulle höja vår konkurrenskraft om de beviljas, säger Svenska Spels presschef Andreas Jerat.
Svenska Spel fick 2013 tillstånd att höja återbetalningen för Oddset till 80 procent. Den här gången vill bolaget höja till 97 procent för spel som Lången, Mixen och Live.
Svenska Spel vill även höja återbetalningen för nummerspel som Lotto, Keno, och Viking Lotto från 40 till 50 procent.
Marknaden för e-sport växer. Det finns redan flera bolag som erbjuder odds på spel som man kan följa på exempelvis Youtube, som Counter Strike, Heartstone och Starcraft. Den marknaden vill Svenska Spel vara med på.
– Det finns utlandsbaserade bolag som vänder sig till svenska kunder och som erbjuder e-sport. Marknaden är inte så stor i dag, med den har potential att växa, säger Andreas Jerat.
I ansökan till regeringen finns även en önskan om att få starta managerspel, där spelaren driver ett eget lag, köper och säljer spelare och tävlar mot andra spelare.
Enligt SR Ekot är Lotteriinspektionen och Folkhälsomyndigheten delvis positiva till ökade vinster. Men de är i sina remissvar eniga om att vadhållning i e-sport är förenat med sociala och ekonomiska risker.
Svenska Spel vill dessutom ha tillstånd för att bedriva spel med varuvinster. Ett exempel på spel med varuvinster är Bingolotto, där man kan vinna allt från resor och guldsmycken till matberedare och städutrustning.
Vilka varor Svenska Spel vill satsa på avslöjar inte Andreas Jerat:
– Nej, vi avvaktar med att kommentera detaljer tills vi fått besked om ansökan är beviljad.
Hur lång tid det tar för regeringen att besluta är oklart.
– Vi lämnade in en ansökan om nätkasino 2014 som ännu inte är avgjord, säger Andreas Jerat.
I mars lämnar Håkan Hallstedts utredningen om den svenska spelmarknaden till regeringen.
Är Svenska Spels ansökan om höjda odds och nya spelformer en anpassning till den framtida marknaden?
– Vi räknar med att Sverige får en licensmarknad. Utredarens direktiv är att se på hur den ska genomföras. Vill vi stärka vår position inför en kommande licensmarknad, säger Andreas Jerat.