Spelutvecklare möts över landsgränser

Central Baltic game camp är namnet på ett nytt internationellt projekt som ska föra samman personer i spelbranschen. Målet är att skapa fler spelföretag som vill stanna på ön.

Madeleine Petersson är projektledare för projektet där personer i spelbranschen får tillfälle att träffa kollegor i andra länder och skapa nya företag.

Madeleine Petersson är projektledare för projektet där personer i spelbranschen får tillfälle att träffa kollegor i andra länder och skapa nya företag.

Foto: Jacqueline Ragheb/Rumblewood

SPELPROJEKT (GT)2016-10-06 05:30

Sedan en dryg månad tillbaka arbetar Madeleine Petersson som projektledare för Central Baltic game camps på Science park i Visby. Som namnet avslöjar är projektet ett samarbete med baltiska länder – närmare bestämt Finland, Estland och Lettland. Projektet går ut på att privatpersoner och mindre företag som arbetar inom spelbranschen får möjlighet att träffas och samarbeta över landsgränserna.

– Varje land har en projektledare och Gotland representerar Sverige i projektet, vilket är jätteroligt eftersom det finns så många begåvade personer på ön.

Madeleine Petersson arbetar annars som producent för ett spelföretag på Gotland. Men när hon blev erbjuden tjänsten kunde hon inte tacka nej.

– Med tanke på den kompetens som finns på ön i och med speldesignutbildningarna, och Gotlands närhet till baltländerna, är det väldigt passande att driva ett sådant projekt här.

Projektet sträcker sig över en treårsperiod och innehåller fyra så kallade ”game camps” som kommer att hållas i respektive land. Det första går av stapeln i vår i Tallin och det sista kommer att hållas 2019 i Visby.

– Under de fem dagar långa träffarna kommer deltagarna att få nätverka med varandra och förhoppningsvis hitta personer att samarbeta med. Sedan ska de spåna spelidéer och slutligen producera en demo utifrån idén.

Under varje ”camp” utses ett vinnarlag bland deltagarna. Efter att de fyra träffarna är genomförda utses en slutgiltig vinnare som får åka till Silicon Valley i USA, ett centrum för it- och teknikindustrin, för att presentera sin spelidé.

– Det är en morot som heter duga. Inte många nystartade företag får chansen att direkt pitcha sin idé för de största och få en omedelbar reaktion, säger Madeleine Petersson.

Målet med projektet är att stimulera företagandet på ön och att minst tio nya gränsöverskridande företag skapas.

– Jag vet att det finns många som gått ut spelutbildningen på Gotland som är rädda för att starta eget med allt vad det innebär. Med projektet hoppas vi att göra entreprenörskapet mer lättillgängligt och även få personer i branschen att stanna kvar på ön, säger Madeleine Petersson och tillägger:

– I bästa fall kanske vi lockar hit en finländare eller två också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!